Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Když peklo čaruje...Sopka v Chile kouzlí na obloze

Autor: evak, ČTK - 
6. června 2011
16:50

VELKÁ FOTOGALERIE - Mystické divadlo předvádí sopka Puyehue v Chile. Magické blesky běhají po obloze a proplétají se popelem, který vulkán nepřetržitě chrlí. Hotové peklo v jihoamerickém ráji!

Bouře zdola i shora, takový pohled nabídla sopka nejen místním obyvatelům. Fotografové z celého světa se sjíždějí podívat se na magickou hru kamenů, lávy a popela. Plameny olizují popelečný kmen a blesky útočí na prašnou korunu! Podívejte se na podívanou, která pro vás byla vytvořena v nejlepším studiu, v samotném nitru přírody...

Dva dny v nepřeržité zlobě!

Sopka se probudila v sobotu dopoledne místního času po sérii několika slabých zemětřesení. Úřady odpoledne evakuovaly většinu obyvatel ze 22 osad v blízkosti vulkánu. Skupina 122 osob musela v neděli přemístěna z jednoho vládního útočiště kvůli obavám, že by erupce mohla vyvolat záplavy na řece Nilahue. Někteří lidé ale podle úřadů odmítli opustit své domovy v blízkosti sopky, protože nechtěli opustit svá zvířata.

"Situace je velmi komplikovaná," řekl Santiago Rozas, starostu města Lago Ranco ležícího asi 70 kilometrů severně od bouřící sopky. "Po změně směru větru tu budeme mít déšť popela, což představuje nebezpečí pro zdraví lidí a hrozbu pro drobné farmáře."

Úřady uzavřely pohraniční přechod v Cardenal Samore, protože mrak popela snížil viditelnost na horské silnici.

Poslední erupce v roce 1960

Vulkán Puyehue se nachází v odlehlé a řídce osídlené části Chile a podle seizmologů jeho erupce nejsou příliš časté. Nejsilnější byla registrována v roce 1960, kdy sopka vybuchla den po zemětřesení o síle 9,5 stupně Richterovy škály, které zasáhlo jih Chile. Puyehue tehdy chrlila lávu a popel téměř měsíc.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi