Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Krtečkovi hořelo za zadkem: Z raketoplánu šlehaly plameny

Autor: ČTK, oj - 
1. června 2011
09:07

Přistání amerického raketoplánu Endeavour s krtečkem na palubě se nečekaně zdramatizovalo. Po přistání se vznítilo palivo a za strojem vyšlehly plameny. Byla to jeho poslední cesta do vesmíru, v červenci celý program raketoplánů ukončí Atlantis.

S šesti astronauty se dnes do Kennedyho vesmírného střediska vrátila i figurka českého pohádkového hrdiny Krtečka, kterého měl sebou jako maskota americký astronaut Andrew Feustel. Jeho manželka Indira má české kořeny.

Endeavour během cesty dopravil na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) alfa magnetický spektrometr, který slouží k pátrání po antihmotě. Vědcům by toto zařízení mělo pomoci objasnit vznik vesmíru. Při šestnáctidenní misi astronauti také čtyřikrát vystoupili do volného vesmíru a provedli na ISS servisní práce.

Endeavour byl jako nejmladší z raketoplánů sestrojen v roce 1992 jako náhrada za Challenger zničený při katastrofě v roce 1986. Nyní zamíří do Kalifornského vědeckého střediska v Los Angeles, kde bude vystaven v muzeu.

Endeavour se z poslední mise vrátil a Atlantis se na ni chystá. Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) začal v noci na dnešek přesouvat raketoplán Atlantis ke startovací rampě.

kosmonaut78 ( 14. června 2011 08:05 )

Žádné plameny to nejsou. Z výfuku pomocného motoru APU vystupuje pára a polohový majáček ji prosvětluje - žádný plamen to není, je to vidět, když otáčející se majáček svítí jinam - je tam jen oblak páry. Krteček i posádka byly v naprostém bezpečí.

pp10 ( 1. června 2011 11:42 )

http://www.youtube.com/watch?v=cGQ30uFS9d4&feature=relmfu

zirafa ( 1. června 2011 11:21 )

gogo, konečně nějaká milá zpráva v té snůšce špíny, že?

gogo ( 1. června 2011 11:15 )

Zobrazit celou diskusi