Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Mubarakův účet za vypnutí mobilní sítě: 2 miliardy korun

Mubarak si poplatí, soud mu vyměřil 2 miliardy korun pokuty. Hrozí mu i trest smrti
Mubarak si poplatí, soud mu vyměřil 2 miliardy korun pokuty. Hrozí mu i trest smrti  (Autor: profimedia.cz, ČTK)
Autor: bali, INT - 
29. května 2011
11:20

Egyptský soud uložil exprezidentovi Husnímu Mubarakovi a dvěma jeho ministrům pokutu, neuvěřitelné 2 miliardy korun za poškození ekonomiky země. Měli se ho dopustit během lednových demonstrací, tím, že vypnuli mobilní síť v zemi. Soud trvá na tom, aby pokutu zaplatili z vlastních zdrojů.

Mimo Mubaraka soud potrestal také expremiéra Ahmeda Nazifa a exministra vnitra Habiba al-Adího. Soud jim nařídil zaplatit všechno z vlastních zdrojů. Nejvíce musí zaplatit al-Adíh, více jak polovinu nařízené částky.

Egyptský prokurátor dále obžaloval Mubaraka a jeho dva syny z nařízení střelby do demonstrantů, zneužití pravomocí a zpronevěry. Podle některých odhadů si Mubarakovci během třiceti let vlády nakradli majetek v desítkách miliard dolarů (stovky miliard korun). Jestli se ukáže, že prezident nařídil střelbu do demonstrantů, hrozí mu doživotí nebo trest smrti.

Mubarak se po svém nedobrovolném odchodu z funkce stáhl do rodinného sídla, kde ho 13. dubna zadrželi. Po zadržení utrpěl infarkt a nějaký čas strávil v nemocnici. V současnosti už výslech pokračuje.

siroky11 ( 29. května 2011 11:44 )

Tak by to mělo platit i u nás! Aby dnes nedotknutelný politik, byl za své činy odpovědný . Jenže u nás nastupuje nová vláda darmožroutů a první zákon který schválí je "imunita" a hned druhý "mzda" ! Jsou to šmejdi, kteří škodí a nemají odpovědnost!

Zobrazit celou diskusi