Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Začala pomsta za Ládina: Bomby zabily 70 lidí

Lékaři se snaží zachránit životy zraněných.
Lékaři se snaží zachránit životy zraněných.  (Autor: EPA)
Autor: ČTK, oj - 
13. května 2011
08:09

Až 70 mrtvých a několik desítek zraněných si dnes vyžádaly dva pumové útoky na severozápadě Pákistánu. Nálože vybuchly před výcvikovým střediskem polovojenských jednotek a přinejmenším jednu z bomb podle místní policie odpálil sebevražedný útočník. K útoku se přihlásilo hnutí Taliban.

Útok v oblasti Šabkadar je nejkrvavějším od 2. května, kdy bin Ládina zabilo americké speciální komando v Abbottábádu. Militantní skupiny slíbily, že jeho smrt pomstí a podle dnešního prohlášení Talibanu byl dnešní útok "prvním za bin Ládina".

Většinu obětí dnešního útoku tvoří mladí rekruti. Nálože vybuchly ve chvíli, kdy mnozí z nich nastupovali do aut, aby odjeli domů na krátké volno po skončení výcviku.

Podle prodejce zeleniny, který se stal svědkem útoku, byla většina z nich už usazená v bílých dodávkách, zatímco jiní si do nich ještě nakládali zavazadla, když nálože vybuchly. "Ozval se hrozný výbuch," řekl prodavač. "Viděl jsem kouř, krev a kusy těl všude kolem."

Bezpečnostní síly včetně mladých kadetů a rekrutů byly už v minulosti častým terčem pákistánských ozbrojenců.

Pákistánský Taliban s teroristickou sítí Al-Káida spolupracuje. Tomuto radikálnímu islámskému hnutí je připisována odpovědnost za vlnu více než 450 útoků se zhruba 4300 mrtvými za posledních tři a půl roku.

kudlankabezbozna ( 13. května 2011 15:25 )

Taky jsem si říkala, že pokud to mysleli takhle mezi sebou, tak OK

gogo ( 13. května 2011 15:09 )

Že by si teroristé spletli kontinent ??? To snad ne...

venxa ( 13. května 2011 14:45 )

Siroky11, velice ucelne reseni by bylo aby vsichni fnukalove co kritizuji US a SEAL komando dostali rozum a zacali se dozadovat jedineho ucelneho reseni: celosvetove postavit vsechny mohamedany mimo zakon a postrilet. Bez rozdilu!

siroky11 ( 13. května 2011 12:18 )

kéééž by se něco našlo, na tu verbež!

nasranyovcan ( 13. května 2011 11:14 )

Dáreček pro naše vládní teroristy by nebyl?

Zobrazit celou diskusi