Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Smrtící zemětřesení zasáhlo Španělsko

Trosky zasypaly desítky lidí. Minimálně deset je po smrti.
Trosky zasypaly desítky lidí. Minimálně deset je po smrti.  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK, oj - 
12. května 2011
07:45

Nejméně deset mrtvých a desítky zraněných si dnes na jihovýchodě Španělska vyžádalo zemětřesení, které dosáhlo intenzity minimálně 5,1 stupně Richterovy škály. V městě Lorca se zhroutilo několik budov.

Starosta Lorky Francisco Jodar řekl, že oběti způsobily závaly a padající trosky. Podle jiného úředního zdroje byly desítky zraněných ošetřeny na místě. Nemocnice v Lorce byla evakuována. Mezi mrtvými je i dítě.

Podle americké geologické služby (USGS) dosáhly otřesy síly 5,3 stupně a jejich epicentrum bylo zaměřeno přes 350 kilometrů jihovýchodně od metropole Madridu. První záchvěvy o síle 4,4 stupně byly zaznamenány už v 18:47. Zničeny byly zejména staré historické budovy, z kostelní věže spadl zvon.

Padající trosky zasáhly muže uprostřed ulice. Padající trosky zasáhly muže uprostřed ulice. | ČTK

anasyi ( 13. května 2011 00:26 )

diky kacota,ale starostovani ostrova,nechavam na samanovi Nafukovi

kacota ( 12. května 2011 21:20 )

ty to teda ovládaš...mala by si byť starostka ostrova hlavne, že si v poriadku ...

anasyi ( 12. května 2011 17:55 )

kacota,tim,ze jsou zde i volby,Zapatero a Rajoy vyvijeji sve aktivity.Je kolem toho i silna diskuze,jak i z nestesti,se ziskavaji volici.Murcia a Lorca jsou mestem pristehovalcu,mezi mrtvymi byli jihoafricane,arabove,zadny spanel.Ale pro me tihle lide jsou lide,a je i zajimave jedna vec,ze spanele chroupaji extranjera mezi zuby,ale pokud jde o nestesti,s pozustalymi souciti.Rajoy je popularni,prave i mezi pristehovalci,protoze on chce,aby kazdy kdo chce zit ve spanelsku,mel stejna prava a povinnosti.Zapatero je proti.Je to tezke,pokud se do tohoto nestesti zacina vkladat i politika.Zapatero si ziskal sve volice v roce 2004 kdyz bylo velke nestesti v Madridu,kdy ze vsech sil usiloval o svrzeni hlav,a nebral si zadne servitky.Rajoy mu to ted dava vsechno vyzrat,ukazuje mu,ze pres nestesti si ziska sve volice,aby byl svrzen.A pokud Zapatero neco bude namitat,coz uz namita,Rajoy mu akorad muze verejne rici,jak on si ziskaval lidi na svou stranu prave v tom roce 2004.Rozdil je akorad v tom,ze tohle zemetreseni je prirodni ukaz,ale nestesti v Madridu,zadny prirodni ukaz nebyl.Takze tohle nestesti se zrejme promeni v politickou frasku,ze strany Zapatera.

anasyi ( 12. května 2011 17:08 )

kacota dekuji

kacota ( 12. května 2011 10:01 )

čo ty na to ? Dúfam že si v poriadku, celá a zdravá ...

Zobrazit celou diskusi