Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zveřejnili fotky zabitých společníků bin Ládina

Autor: jos - 
5. května 2011
07:49

FOTO: Pákistánci předali agentuře Reuters fotografie mrtvých spolubojovníků Usámy bin Ládina. Pořídil je příslušník tajných služeb. Na snímcích jsou vidět zakrvácená mrtvá těla. Fotka bin Ládina chybí. Prezident USA Barack Obama si nepřeje její zveřejnění, což posiluje spekulace, že zásah se odehrál jinak, než hlásá americká strana. Barack Obama by se navíc měl omluvit Apačům. Nelíbí se jim, že vláda přirovnala teroristu k jejich slavnému náčelníkovi.

Barack Obama v rozhovoru pro televizní stanici CBS News řekl, že fotky mrtvého Ládina nezveřejní. "Odebrali jsme vzorek DNA a provedli jsme testy. Není pochyb o tom, že jsme zabili Usámu bin Ládina. Považujeme za důležité zajistit, aby po světě nekolovaly velmi názorné fotografie někoho, kdo byl střelen do hlavy, a podněcovaly další násilí anebo sloužily jako nástroj propagandy. Takoví nejsme. Nepředvádíme takové věci jako trofeje," dodal Obama.

Samotné fotografie by podle něj stejně nepřesvědčily ty, kdo pochybují. Členové Al-Káidy ale moc dobře ví, že bin Ládin je mrtvý, uvedl prezident. "Skutečnost je taková, že bin Ládina už po této Zemi chodit neuvidíte," dodal ještě Obama.

Dcera bin Ládina: Otce zatkli živého, pak ho popravili

Ve vile, kde se schovával, dělala bin Ládinovi společnost jeho oblíbená manželka Amal Al-Sadah (29). Během akce byla postřelena, ale přežila. Jejich dvanáctiletá dcera, která zásahu speciálního komanda přihlížela, pak mariňákům potvrdila, že opravdu zabili bin Ládina.

Arabský server Al-Arabiya pak citoval vysoce postaveného pákistánského důstojníka, který serveru sdělil, že podle její výpovědi chytili Američané bin Ládina živého, ale pak ho na místě popravili. Jeho tělo pak naložili do vrtulníku a odletěli.

Američané se brání. Nebyl ozbrojen, ale nezvedl ruce, proto jsme ho museli zastřelit," je zatím poslední prohlášení Bílého domu ke konci nejhledanějšího světového teroristy.

V NÁSLEDUJÍCÍ FOTOGALERII JSOU VELMI DRASTICKÉ FOTOGRAFIE

Omluvte se, žádají Apačové

Vedoucí představitel kmene Apačů vyzval amerického prezidenta Baracka Obamu k formální omluvě za to, že komando, které zlikvidovalo teroristu Usámu bin Ládina v Pákistánu, používalo pro něho kódové označení Geronimo.

Jde totiž o jméno slavného náčelníka Apačů, který žil koncem 19. století. Podle apačského činitele Jeffa Housera byli příslušníci kmene nadšeni zprávou o bin Ládinově smrti. Nadšení prý ale opadlo, když se dozvěděli, že jako tajné označení vůdce teroristické sítě Al-Káida bylo použito jméno legendárního indiánského válečníka.

Geronimo - slavný náčelník Apačů Geronimo - slavný náčelník Apačů | Profimedia.cz

Srovnávat Geronima či jinou významnou indiánskou osobnost s "masovým vrahem a zbabělým teroristou" je podle Housera bolestné a urážlivé. Představitel Apačů se na Obamu obrátil v úterý v dopise, který byl také zveřejněn na internetových stránkách kmene.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

repro ( 7. května 2011 09:14 )

To samé se dá říct o názvu Úsvit Odysey. Co má řecká mytologie co do činění s touhle akcí? NIC !!

kudlankabezbozna ( 6. května 2011 09:37 )

je po něěěm.... už asi deset let

setug ( 5. května 2011 17:23 )

se vyžívat ve fotkách mrtvých?

waserman ( 5. května 2011 16:46 )

Tak to není: myslel jsem to tak, že když tu někdo brečí kvůli nějakému parchantovi v pyžamu, co byl terorista, pak jistě musel jásat u masakru v Americe, protože to byl jeho výsledný čin. Nedovedu pochopit, proč se tady rozebírá, zda to byla vražda nebo ne, když on byl terorista a ho by podobné věci nezajímaly. Ho zajímalo jen to, aby udělal co největší škodu. Podivné zvrácené lidské myšlení....

waserman ( 5. května 2011 16:39 )

Abych tu mohl jako ostatní brečet pro smrt nějakého teroristického hňupa

Zobrazit celou diskusi