Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Obama sledoval zabití Ládina v přímém přenosu

Autor: INT, mivr - 
3. května 2011
09:27

Americkému prezidentu Baracku Obamovi se podařilo dopadnout a zabít nejobávanějšího teroristu všech dob Usámu bin Ládina (†54). Když zločince zabíjely americké jednotky, Obama akci sledoval naživo z pohodlí Bílého domu.

Jeden z vojáků účastnících se vražedné mise měl na helmě připevněnou kameru. Díky tomu mohl tým Baracka Obamy sledovat celou akci naživo. Když šéfa al-Kajdy vojáci trefili do levého oka a zabili ho, ministryně zahraničí Hilary Clinton, která vše také sledovala, si držela ruku před pusou, aby nevykřikla hrůzou. Když měli jistotu, že je Usáma mrtvý, Obama vyhlásil, že svět se může cítit bezpečněji.

Krvavé pondělí

Mezi těmi, kdo v přímém přenosu viděli umírat teroristu, který pravděpodobně vedl 11. září roku 2001 útok na newyorské mrakodrapy, při kterém zahynulo tři tisíce lidí, byli prezident Barack Obama, viceprezident Joe Bidden, ministryně zahraničí Hilary Clinton, Obamův poradce Dennis McDonough, ministr obrany Robert Gates, admirál Mike Muller, bezpečnostní poradce Tom Donilon, šéf štábu Bílého domum Bill Daley, šéfka protiteroristické složky Audrey Thomason, šéf zpravodajsé služby James Clapper a další. Clinton se ze záběrů krvavých lázní v domě v Pákistánu, kde byl Usáma zničen, očividně nedělalo moc dobře...

Kromě střely do oka Ládina Obamovi vojáci trefili ještě jednou, aby měli jistotu, že je mrtvý. V pondělí ráno jeho smrt oficiálně oznámil právě americký prezident.


Pohled na postel bin Ládina Pohled na postel bin Ládina | Reuters
Krev, která zřejmě patří bin Ládinovi Krev, která zřejmě patří bin Ládinovi | Reuters

Kaluž krve vypovídá o tom, že byl člen Al-Káidy zastřelen bezprostředně u postele.


Bin Ládina dopadli díky mučení

Americký senátor Richard Burr zase pro web CNBC obhajoval použití tvrdých výslechových metod, označovaných za mučení. „Informace, které nás dovedly k tomuto místu, byly přímým výsledkem rozšířených metod výslechů. Kdybychom nepoužívali rozšířené metody výslechu, nebyla by včerejší akce,“ řekl Burr. Rozšířenými metodami výslechu myslel používání tzv. waterboardingu, metody označovaných za mučení. I bývalý viceprezident Dick Chenney potvrdil účinnost těchto metod. Zajatci na základně Guantánamo prý potvrdili identitu bin Ládinova kurýra.

Bin Ládin použil řenu jako živý štít. Bin Ládin použil řenu jako živý štít. | Infografika Blesk.cz

Geronimo je mrtvý!

Operaci Geronimo, jak byla mise k likvidaci nejhledanějšího teroristy světa Usámy bin Ládina pojmenována, provedla speciální jednotka amerického námořnictva, supertajná skupina známá jako Team Six. Jde o elitu mezi elitou. Celá jednotka má nanejvýš 200 členů. Protio bin Ládinovi zasohaval necelá stovka. Ze vzduchu je podporovali 4 vrtulníky. „Geronimo je mrtvý,“ řekl velitel akce po zásahu prezidentovi Baracku Obamovi.

Video Dům, kde byl zabit Usáma bin Ládin - Youtube.com
Video se připravuje ...

Pohřeben v souladu s islámskými tradicemi

Tělo teroristy Usámy bin Ládina bylo svrženo do severní části Arabského moře. Činitelé Pentagonu novinářům sdělili, že s ostatky bin Ládina naložili v souladu s islámskými zvyklostmi. "Tělo zesnulého bylo omyto a položeno na bílé plátno, pak jsme ho umístili do pytle se závažím. Jeden z vojáků přečetl připravené náboženské poznámky, které rodilý mluvčí přeložil do arabštiny. Když dočetl, položili jsme tělo na připravené prkno, které jsme převrátili, načež tělo zesnulého sjelo do moře," popsal podle agentury Reuters podrobnosti obřadu na palubě americké letadlové lodě USS Carl Vinson činitel Pentagonu.

 


Pevnost, v které se ukrýval nejhledanější terorista na světě. Pevnost, v které se ukrýval nejhledanější terorista na světě. | Profimedia.cz

 

Objekt, kde se Usáma bin Ládin ukrýval připomínala nedobytnou pevnost. Obehnaná vysokou zdí, bez povolení nevjížděla žádná auta, ani odpadky nikdo nevynášel.


jakub-moravec ( 11. května 2011 01:34 )

kudlanko tady dole pode mnou, ta p.í.č.a. to bylo pro tebe, ale omylem to přišlo anelam

kudlankabezbozna ( 9. května 2011 12:42 )

gogo, ty se máš, jak já ti závidím, to mě musí kubík jen pořád poučovat a usměrnovat ke slušnému chování. Pokud teda nemá zrovna práci s tím, aby kolegyni vysvětlil, že je cituji: p.í.č.a

gogo ( 8. května 2011 18:37 )

Čína je časem jistě zklidní....

gogo ( 8. května 2011 18:36 )

Koho dnes zajímá pravda... Dnes každý raději nemyslí. Pije Colu, žvýká hamburger a je šťastný.... A víc se od stáda nežádá ...

liwa ( 8. května 2011 13:38 )

Příští díl zabití Baracka Obamy v přímém přenosu bohužel opět černo černě.

Zobrazit celou diskusi