Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Usáma bin Ládin zabit: Pohřbili ho do moře

Autor: Lenka Chvostová, Kjos - 
2. května 2011
08:19

AKTUALIZOVÁNO: Vůdce teroristické sítě Al-Káida Usáma bin Ládin (†54) byl zabit. Oznámil to v přímém přenosu televizní stanice CNN americký prezident Barack Obama s tím, že tělo nejhledanějšího teroristy na světě je v rukou amerických úřadů.  Pákistánská televize ukázala i jeho mrtvolu. Identitu teroristy podle CNN potvrdila jak pitva, tak i provedené testy DNA. V průběhu pondělního dopoledne byl bin Ládin pohřben. Jeho tělo bylo svrhnuto do moře. Proč se s pohřbem tak spěchalo? Prý s ohledem na islámskou tradici.

Barack Obama tak splnil část ze svého předvolebního předsevzetí. Během prezidentské kampaně v roce 2008 totiž prohlašoval: "Zabijeme bin Ládina, rozdrtíme Al-Káidu." První část svého předsevzetí tedy splnil. V neděli pozdě večer místního času (pondělí brzy ráno středoevropského času) vystoupil americký prezident s mimořádným projevem, aby celému světu osobně potvrdil informace o smrti Usámy bin Ládina.

"Spravedlnost byla nastolena," řekl Obama. "Po dvě dekády byl Usáma bin Ládin vůdcem a symbolem Al-Káidy. Smrt bin Ládina představuje nejdůležitější úspěch v úsilí našeho národa porazit al-Káidu.  Ale jeho smrt neznamená konec našeho úsilí," dodal americký prezident a upřesnil, že akce se účastnilo malé komando. Bin Ládin byl střelen do hlavy.

Před Bílým domem se shromáždily stovky lidí, kteří s americkými vlajkami oslavovali smrt teroristy. Skandovali různá hesla, jako: "Ať žije USA!" a další.

USA v důsledku této události okamžitě uvedly do pohotovosti svá velvyslanectví. Varovaly Američany před možnými odvetnými akcemi Al-Káidy.

Američané oslavovali smrt nepřítele celou noc Američané oslavovali smrt nepřítele celou noc | Profimedia.cz

Komando ho našlo v Pákistánu

Podle CNN Usámu bin Ládina zabilo zvláštní komando amerických sil v uplynulých dnech při cílené operaci v domě v Abbottabádu u pákistánské metropole Islámábádu. Nejmenovaný činitel amerických protiteroristických sil podle agentury AP zdůraznil, že šlo o pozemní operaci, nikoliv o útok bezpilotního letounu. Usáma bin Ládin byl zabit při přestřelce, při které zemřeli i další členové jeho rodiny. Zraněn nebyl nikdo z Američanů. Tělo bylo dle listu The New York Times nejdřív přepraveno z Pákistánu do Afghánistánu. Celou operaci sledovala živě centrála CIA a kromě Američanů o ní nikdo jiný nevěděl, ani pákistánská strana.

Operaci s cílem zabít bin Ládina schválil Obama 29. dubna. K jejímu provedení Obama vybral malou elitní jednotku SEAL Team Six vojenského námořnictva a dal ji na povel řediteli CIA Leonu Panettovi. Ve Virginii bylo nedělní odpoledne, když Panetta a jeho tým dostali zprávu o tom, že bin Ládin je mrtev. Byl zasažen do hlavy. Američané ho identifikovali speciální rozpoznávací technikou, která identitu vyhodnotí na základě tvarů a rysů obličeje.

884448:gallery:true:true

Nejmenovaný americký voják uvedl, že operace trvala asi 40 minut, při akci byla kvůli "technické závadě" ztracena jedna helikoptéra. Při přestřelce kromě bin Ládina zemřeli další tři muží (jeden ze synů Bin Ládina a dva členové doprovodu). Podle neoficiálních informací byla zabita také jedna žena, kterou zřejmě bin Ládin použil jako živý štít.

Přestřelka pokračovala i po smrti bin Ládina, bojovalo se o jeho tělo, které chtěli američtí vojáci za každou cenu získat kvůli identifikaci.

Honosná vila skrývala teroristu

Pro americké vojáky bylo překvapením, že se bin Ládin skrýval v hustě obydlené městské části. Velikost a struktura domu v Abbottabád, který bin Ládin užíval, členy amerického komanda pý dost překvapila. Dům je osmkrát větší než ostatní stavby v lokalitě, nemá ale žádný telefon ani přípojku na internet. Komunikaci se světem zajišťovali kurýři.

Místo, kde došlo k přestřelce, při které byl zabit bin Ládin Místo, kde došlo k přestřelce, při které byl zabit bin Ládin | Reuters

Američané prý lokalitu sledovali dlouhodobě, nevědomky je tam dovedl právě jeden z bin Ládinových poslů. Pracovníci špionáže předpokládali, že vila v hodnotě zhruba milionu dolarů byla postavena před pěti lety, aby chránila nějakou významnou postavu. Vše ukazovala, že tou osobou je bin Ládin. Loni v srpnu bylo rozhodnuto, že dojde k zahájení mise.

Hodili ho do moře

Američané bin Ládinovo tělo v souladu s islámskými tradicemi pohřbili do moře, uvedla televizní stanice ABC. Podle nejmenovaných úředníků si Spojené státy nepřály, aby se z bin Ládinova hrobu stalo poutní místo. Proto nikdo přesně neví, kde tělo "hodili přes palubu". Islámská tradice nařizuje, že mrtvý by měl být pohřben do 24 hodin.

Rychlý pohřeb ovšem nahraje milovníkům různých konspiračních teorií, kteří nebudou chtít věřit, že bin Ládin je skutečně po smrti. Do týdne by měly být oficiálně oznámeny výsledky testu DNA.

Bush: Je to momentální úspěch

Pro Obamu a jeho národní bezpečnostní je to velký úspěch - mnozí Američané už ani nedoufali, že se teroristu někdy podaří dopadnout, upozornila agentura Reuters.

Bývalý prezident George W. Bush, který byl v úřadu v době zářijových útoků a usiloval o dopadení bin Ládina živého či mrtvého, označil úspěšnou operaci za "momentální úspěch". "Boj proti terorismu pokračuje, ale dnes v noci (ráno SELČ) Amerika vyslala neklamné poselství: nezáleží na tom, jak dlouho to potrvá, ale spravedlnost se naplní," uvedl Bush ve svém prohlášení.

Kdo je bin Ládin?

Původem Saúdský Arab pocházel z bohaté rodiny. Založil a financoval činnost Al-Káidy, v jejímž čele stál. Mimo jiné byl mozkem teroristických útoků z 11. září 2001 v USA, které si vyžádaly několik tisíc lidských životů. Na svědomí měl i řadu dalších atentátů včetně útoků na americká velvyslanectví v Keni a Tanzanii v roce 1998.

Jeden z nejhledanějších zločinců světa je po smrti Jeden z nejhledanějších zločinců světa je po smrti | Profimedia.cz

Po bin Ládinovi pátraly americké síly od roku 2001, kdy se mu podařilo uniknout při operaci amerických i afghánských sil v jeskynním komplexu Tora Bora na východě Afghánistánu. Dařilo se mu nadále skrývat a nakonec řada činitelů výzvědných sil dospěla k přesvědčení, že se skrývá v Pákistánu.

Bin Ládin se čas od času objevil na videozáznamech s různými prohlášeními, v nichž především obhajoval extremistické islamistické postoje.

Do čela se postaví Zavahrí

Egyptský lékař Ajmán Zavahrí (59), hlavní ideolog teroristické sítě Al Kajda, by se mohl stát po úmrtí vůdce sítě Usámy bin Ládina jeho nástupcem v čele této radikálně islamistické organizace. Zavahrí se nejspíš ukrývá v hornaté oblasti u hranic Afghánistánu a Pákistánu.

Vystudovaný lékař Zavahrí o sobě často dává vědět prostřednictvím audionahrávěk. Naposledy se připomněl letos v dubnu, kdy vyzval muslimy k boji proti NATO a USA v Libyi. V lednu 2006 například označil tehdejšího amerického prezidenta George Bushe za "řezníka".

Dva nejvyšší činitelé teroristické sítě Al-Káida Usáma bin Ládin (vpravo) a Ajmán Zavahrí na archivním snímku. Zavahrí nyní převezme nejspíš velení. Dva nejvyšší činitelé teroristické sítě Al-Káida Usáma bin Ládin (vpravo) a Ajmán Zavahrí na archivním snímku. Zavahrí nyní převezme nejspíš velení. | ČTK

prettyinscarlet ( 7. května 2011 13:37 )

Ať vysvětlí co se stalo 11.9. s Pentagonem,že do něj naletěl boeing, kterýho nezachytila žádná kamera, do nejvíc střeženýho místa na světě..a zanechal tam díru v průměru 5metrů???To byl teda k**** malej boeing..ani trosky tam nikde kolem..se asi vypařil.A WTC a jeho řízená demolice?Až mi tohle někdo vysvětlí pak jim budu MOŽNÁ žrát smrt Ladina a jeho útoky.

prettyinscarlet ( 7. května 2011 13:32 )

Jasný..Bin Ladinovi kterej je podle nich uplně největší s**ně ze všech teroristů vyhověli a pohřbili ho do moře(podle islámské tradice)..A ty zbylý 4 o kterých v tu chvíli snad ani nevěděli co jsou zač tam nechali(ti asi s islámskýma tradicema neměli nic společnýho,ne?!?)..ty pohřbívat nemuseli..

gogo ( 3. května 2011 12:17 )

Snad. Ale obávám se spíše, že Váš optimismus je v tomto případě dost vzdálený realitě ...

12356 ( 2. května 2011 23:58 )

kendex ( 2. května 2011 22:48 )

Pokud ho sledovalil tak dlouho,připadá mi neúnosné ve stejný čas mít královskou svatbu.

Zobrazit celou diskusi