Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Papež Jan Pavel II. bude prohlášen za svatého

Krev Jana Pavla II. se stala relikvií, kterou budou moci uctívat věřící po celém světě.
Krev Jana Pavla II. se stala relikvií, kterou budou moci uctívat věřící po celém světě.  (Autor: ČTK)
Autor: bali, ČTK - 
1. května 2011
11:00

Jan Pavel II. bude pravděpodobně prohlášen svatým. Pouhých šest let po jeho smrti byl prohlášen blahoslaveným. Udělal pro svět mnoho dobrého a byl jedním z největších duchovních vůdců Evropy. Relikvií, kterou budou moci věřící uctívat, se stane jeho krev, která mu byla odebrána několik dnů před smrtí. Čekání na blahořečení vyvolalo u španělského kardinála (80)  tak velké emoce, že před obřadem zemřel na infarkt.

Bývalý papež a rodák z Polska Jan Pavel II. byl neděli prohlášen za blahoslaveného. Stalo se tak na mši, kterou ve Vatikánu před zraky statisíců poutníků slouží jeho nástupce Benedikt XVI.

Jan Pavel II. se stává blahořečeným pouze šest let a jeden měsíc po své smrti v roce 2005. Blahoslavení je nutný předpoklad k dalšímu kroku - svatořečení, tedy prohlášení za svatého.

Jan Pavel II., vlastním jménem Karol Vojtyla, byl od roku 1967 kardinál a od 16.říjena 1978 až do své smrti papež a suverén Vatikánu. Byl zvolen prvním neitalským papežem od roku 1522 a nejmladším papežem od roku 1846, jeho pontifikát byl třetím nejdelším v historii. Jeho papežské heslo znělo: Totus Tuus (Celý Tvůj), adresované Panně Marii, jejímž byl velkým ctitelem.

Měl se podílet na zhroucení komunistického systému v Evropě i na zlepšení vztahů katolické církve s judaismem a východními církvemi. Byl nejdéle sloužícím papežem minulého století.

Věřící mohou uctívat krev bývalého papeže

Vatikán sdělil, že v posledních dnech života byly Janu Pavlu II. v římské nemocnici Bambin Ges za účelem možné pozdější transfuze odebrány čtyři ampulky krve. Transfuze se nakonec neuskutečnila. Krev zůstala v kapalném stavu díky přípravku proti srážlivosti, který byl při odběru v tubě.

Dvě ampulky zůstaly papežovu soukromému tajemníkovi kardinálu Stanislawu Dziwiszovi a další dvě v péči řádových sester z nemocnice. Jedna z těchto dvou bude umístěna do relikviáře a v neděli vystavena. Druhou si řádové sestry ponechají.

Relikviář zhotovilo vatikánské oddělení pro liturgické oslavy.