Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jobs: Bolest z rakoviny zahání lízátkem

Autor: INT, vk, efr, mivrk - 
22. dubna 2011
17:14

Od roku 2003 bojuje s rakovinou slinivky. Ani teď však šéf Apple Steve Jobs (56) příliš nerelaxuje a dál chodí do práce. Jobs si ještě před cestou do kanceláře zašel na oběd, nešetřil úsměvy i přesto, že k optimismu příliš důvodů nemá. Kvůli zákeřné nemoci radikálně zhubl a vypadá jako chodící stín. Bolest z rakoviny zahání speciálním lízátkem.

I tentokrát měl Jobs na sobě černý svetr a modré džíny. A něco navíc – lízátko. Ne však ledajaké. Na Západě předepisují doktoři pacientům s rakovinou lízátka, při jejichž cucání se uvolňují opiáty. Látka fentanyl, kterou lízátka obsahují, je osmdesátkrát silnější opiát než morfium.

„Lízátka jsou na trhu od roku 2003, pacienti si jimi zevnitř potírají ústa a látka se jim rychle vstřebává do krve,“ vysvětluje Ondřej Sláma, odborník na léčbu bolesti z Ambulance podpůrné a paliativní onkologie Masarykova onkologického ústavu. V Česku ale lízátka populární nejsou. Místo nich se používá buď nosní sprej nebo šumivé tabletky.

axelspringer ( 30. srpna 2011 10:32 )

axelspringer ( 30. srpna 2011 10:31 )

On každý výrobek má nějaké vstupy (výzkum, vývoj, platy lidem, odpovídající firmě, místu (California - Sillicon Valley), doprava do místa prodeje, prodejny v nejdražších městech světa apod.) takže ho nemůžou prodávat tak, aby se jim nezaplatil. Nicméně si myslím, že jeho výrobky zpřístupňují zbytku světa úspěšně asijští výrobci, kteří nědky úspěšně někdy méně úspěšně něco ukradnou a použijí ve svých telefonech, takže se i technologie Apple např. k ostatním dostanou. Trochu je asi i problém v našem kurzu vůči dolaru - v USA není iPhone, iPad vnímám jako telefony pro snoby, protože tam je ta hranice trochu někde jinde. A hlavně si myslím, že těch 100 miliard je hodnota akcií Apple, které vlastní tedy takové virtuální peníze.

kamii ( 23. dubna 2011 15:10 )

toho, že si zdraví za peníze nekoupíš.....přeji mu hodně štěstí !!!

kimirsen ( 23. dubna 2011 12:27 )

trošku bych nesouhlasil, bez peněz a s diagnózou rakoiny slinivky obyčejný člověk (myslím tím bez miliard dolarů) přežije max. týdny...u Jobse jsou to roky a třeba je šťastný za každý den co tu ještě může být...

banan25 ( 23. dubna 2011 12:12 )

Nejsou to věci o nic dražší než jiné podobné věci ... máte to trošku popletené ... Za 2990 si koupíte věc adekvátní ceně

Zobrazit celou diskusi