Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Luciu navštívily děti, co ji zapálily, zhroutila se

Luciu několik měsíců šikanovali její spolužáci. Matka dívky se o tom dozvěděla až nyní, když její dceru brutálně zbili a dokonce ji zapálili
Luciu několik měsíců šikanovali její spolužáci. Matka dívky se o tom dozvěděla až nyní, když její dceru brutálně zbili a dokonce ji zapálili  (Autor: anc)
Autor: nč, vk, pf, šim - 
21. dubna 2011
14:26

Školačka Lucia (13) zažívala ve škole od svých spolužáků peklo, které vyvrcholilo brutálním napadením, při kterém jí dokonce zapálili vlasy. Děti si ji vybraly za oběť, protože prý byla nejvyšší ze třídy, pokřikovaly na ni žirafo. Dívka se nyní jen pozvolna zotavuje. Psychicky se jí navíc ještě přitížilo, když ji přišli navštívit spolužáci. "Když uslyšela jejich hlas, omdlela," popsala matka dívky.

Lucia zažívala drsnou šikanu po několik měsíců. Důvod? Dětem ze sedmé třídy prý vadilo, že dívka měří 172 centimetrů. Kvůli tomu se jí také posmívaly a říkaly jí Žirafo. Při posledním útoku navíc dívce asi deset spolužáků zapálilo vlasy.

„Děti ji nutily, aby jim kupovala za svoje peníze bagety, pití a cigarety. Šikanovaly ji několik měsíců. Jsem znechucená, že to došlo tak daleko. Určitě ji přeložím na jinou školu,“ sdělila slovenskému Novému Času dívčina matka, které se Lucia svěřila až nyní.

„Dcera mi řekla, že ji její kamarádka vylákala po škole za muzeum. Tam ji obklíčilo 14 spolužáků, začali ji bít, vyházeli jí učebnice z tašky, které i podpálili. Dcera před nimi utekla do nedalekého obchodu, potom šla na vyšetření do nemocnice, kam jsem za ní přišla i já,“ popsala slovenským médiím vystrašená matka.

Spolužáci dívku navštívili, omdlela

Lékaři na pohotovosti Lucii po prohlídce pustili domů. Nedlouho poté těžce šikanovanou dívku přišli navštívit její spolužáci, aby se zeptali, jak se má. „Když dcera uslyšela jejich hlas, omdlela. Hned jsme ji odvezli do nemocnice, kde si ji nechali,“ popsala matka.

Podle primářky dětského oddělení dívka utrpěla akutní psychické trauma. „Vnější známky násilí jsme nezjistili, psychicky na tom není dobře,“ uvedla lékařka.

Na škole, kde se tato brutální šikana odehrála, panuje úzkost. „O tom, že Lucii její spolužáci šikanovali nevěděla ani třídní učitelka ani její matka. Až teď se začalo ve škole mluvit o tom, co se mezi žáky stalo,“ sdělila Erika Mihalovičová, která základní školu vede.

„Případ řešíme ve spolupráci s policií, ale vyloučit ze školy ty, kteří šikanovali, nemůžeme. O jejich případném umístění do ústavu by musely rozhodnout soudy a sociální úřady,“ doplnila ředitelka.

leja666 ( 22. dubna 2011 12:56 )

Nemohou! Jedná se o ZŠ a nikoho nelze vyloučit ze základní školní docházky - vyloučení je možné až na střední nebo v případě, že dítěti již bylo 15 let. Jak je v článku správně uvedeno, útočníky lze teoreticky umístit do diagnostického ústavu, o čemž ale rozhoduje pouze sociálka a soud.

luboze ( 22. dubna 2011 12:02 )

okrem vychovanych a nevychovaných deti,nesú na tom vinu aj učitelia,ich nevšimavost a podcenovanie situácii...slaba legislativa a podobne. a ak ide o Rožnavu,tak je to jasne,14 deti v triede,skupinka-romovia a ti na vychode su inak zaostali,ako na západe..

evolucius ( 22. dubna 2011 11:40 )

...všichni lezete k nám...a ještě pro úplnost...i cikán může mít modré oči...a ne každý tmavooký člověk je cikán...protože modré oči jsou vlasně jen oči barevně ochuzené...

anelam ( 22. dubna 2011 10:43 )

Já to řešila po svém-a to šikanovali ne mé dítě ale jejich spolužačku,chodili do 4. třídy-tak jsem si to pohlídala a věřte že od té doby mně zdravili už z dálky a po letech se tomu smějí-možná je to lhostejnost v dnešní době všech-proto se to děje

evita5555 ( 22. dubna 2011 10:43 )

Sherit, nečítala si pozorne. Obeť sa volá Lucia a útočníčka !!!!!JENIFER. Toto nemá s rasizmom nič spoločné. Ide o to, že už v detstve by sa mali deti naučiť, kde je tá hranica, ktorú nesmú prekročiť. Lebo ak ju prekročia, je to trestný čin. A s tými menami, ako sa ti páči meno Onur Lakatoš?

Zobrazit celou diskusi