Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Černobyl: Beton se drolí a znovu hrozí radiace

Od černobylské katastrofy uplyne za dva týdny 25 let
Od černobylské katastrofy uplyne za dva týdny 25 let  (Autor: profimedia.cz)
Autor: pf, Kjos - 
10. dubna 2011
06:52

Dva týdny před 25. výročím černobylské katastrofy vyšla na svět hodně znepokojivá zpráva. Podle bývalého ředitele ukrajinské elektrárny odtud hrozí únik radiace, protože se prý začal drolit betonový sarkofág, který zakrývá vybuchlý čtvrtý reaktor!

„Hrozí radiace, která by mohla zasáhnout západní Evropu,“ cituje deník Bild bývalého ředitele černobylské jaderné elektrárny Michaila Umaneze (73). Podle jeho tvrzení není zajištěna bezpečnost vybuchlého černobylského reaktoru. „Boří se betonová konstrukce chránící zařízení. Každý den se to zhoršuje, protože radiace tu hmotu rozkládá,“ dodal v Kyjevě na zasedání ekologické organizace Greenpeace.

Pod betonovým sarkofágem, který by měl vydržet až do roku 2016, je izolováno zhruba 190 tun radioaktivních materiálů. Pokud by se skutečně tato schránka rozlomila, mohlo by se uvolnit až pět tun jedovatých látek.

Ekologičtí experti už na to upozornili také Mezinárodní organizaci pro atomovou energii (IAEA). Německy píšící média v souvislosti s tragédií v ukrajinském Černobylu připomínají zahraniční studii, podle níž z 830 tisíc lidí, kteří pomáhali likvidovat následky téměř 25 let staré černobylské katastrofy, zemřelo 125 tisíc. Další doteď většinou trpí vážnými zdravotními problémy – mají rakovinu, organické poruchy mozku, vysoký krevní tlak nebo onemocnění žaludku a jícnu.

venxa ( 11. dubna 2011 15:28 )

Gogo, mel byste premistit svou pozornost od Japoncu prave na Cernobyl. Soucasna situace vypada tako: Novy kryt sarkofagu je nutny, to je bez debaty. Navrh(design) je uz hotov, cena je odhadnuta na minimalne 2 biliony$ coz je zhruha 1.5 bilionu Euro. Ale jak to vzdy dopada, skutecna cena byva minimalne dvojnasobna nez ta projektovana, takze skutecna cena bude nekde nad 3 az 4 biliony Euro. A ted ku veci. EU prislibila uhradit polovinu nakladu. Rusko, ktere ma ten cely bordel na svedomi prislibilo uhradit 1%! KDO ZAPLATI TECH ZBYLYCH 49%? Ukrajina na to nema. US A Kanada ne, to je vec Evropy, my jsme daleko. KOLIK BUDE PLATI Ceska republika jako clensky stat EU? Kolik si napakuji TUNELARI v Cesku? Po case uvidime.

gogo ( 10. dubna 2011 22:15 )

havarijní problémy svých elektráren, zamořují oceán radioaktivním odpadem, stavějí atomové elektrárny nezodpovědně u mořských břehů, na seismicky labilních územích, vydávají nepravdivé informace o vývoji situace a teď se bude strašit Černobylem ?

e.44 ( 10. dubna 2011 18:24 )

Vím přesně co se stalo tehdy i co se může stát v současnosti. Taky jsem nepsala, že by mohlo dojít ke zcela stejné věci, ale ke zamoření o stejném rozsahu. Tedy v případě fatálního porušení sarkofágu, který na takové zamoření ukrývá bohužel stále dost radioaktivního materiálu. Tehdy reaktor chrlil tuny jaderného paliva, plutonia a dalších asi 520 rozličných radionuklidů 5000 metrů vysoko do atmosféry, díky čemu došlo poměrně rychle k zamoření velkého území. A rozhodně tehdy nešlo jenom o jód 131. V současnosti by samozřejmně došlo k zamoření pomaleji, plíživě, pouze vlivem větru a dalšího přirozeného dění v přírodě, ale stejně jistě. Jak už jsem psala, bohužel sarkofág na takové zamoření ukrývá ještě dost radioaktivního materiálu.

pyngvin ( 10. dubna 2011 17:37 )

Tušíte vůbec, co se tam tehdy stalo? Tušíte vůbec, jak a čím bylo okolí a posléze Skandinávie a střední Evropa zasaženo? Asi ne, neboť byste jinak těžko mohl napsat, že se to může opakovat. Nemůže, protože tam není funkční reaktor a protože jód 131, který při havárii způsobil největší radiační zátěž, se dávno rozpadl. To, že dočasné opatření funguje déle, než se předpokládalo, je smutný fakt. Ale na radiační situaci jinde, než v okolí elektrárny, to nemá vliv.

e.44 ( 10. dubna 2011 14:14 )

Vytahovat či nevytahovat? toť otázka. Faktem je, že sarkofág je jenom dočasným opatřením, které má nižší životnost, než se předpokládalo, tudíž je tu reálná hrozba že se bude Černobyl 1986 v blízké budoucnosti opakovat v podstatě stejném rozsahu, jako původně. Informovat tedy o tom, nebo neinformovat? Sice s tím my nemůžeme nic udělat, a asi ani se na to adekvátně připravit, ale vědět by sme o tom asi měli. Ono totiž rozhodně nejde o poplašnou zprávu. To nebezpečí je bohužel velmi reálné.

Zobrazit celou diskusi