Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Jak zemřel Gagarin: Srážka s balonovou sondou!

Gagarin byl svého času největší mediální hvězdou světa
Gagarin byl svého času největší mediální hvězdou světa  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: vk, Kjos - 
8. dubna 2011
14:19

Tajemstvi smrti prvního kosmonauta světa Jurije Gagarina (†34) je zřejmě po desítkách let spekulací konečně odhaleno. Z odtajněné zprávy o vyšetřování kosmonautovy smrti při pádu cvičného letounu MiG-15 v okolí Moskvy v březnu 1968 vyplývá, že Gagarin zahynul nejspíše proto, že prudce manévroval se svým letounem, aby se vyhnul hrozící srážce s balonovou sondou.

„Komise při analýze okolností nehody a poznatků z vyšetřování dospěla k závěru, že nejpravděpodobnější příčinou katastrofy byl prudký manévr při vyhýbání se balonové sondě. Anebo, což je méně pravděpodobné, při vyhýbání se horní vrstvě oblačnosti,“ uvedl včera Alexandr Stěpanov z prezidentova archivu s odvoláním na dosud utajovanou zprávu státní komise. Podle ní prudký manévr vedl k následujícímu propadnutí letounu do vývrtky a pádu v podmínkách složité meteorologické situace.

Moskva k 50. výročí Gagarinova letu do vesmíru, který se uskutečnil 12. dubna 1961, odtajnila více než dvě stovky dokumentů, včetně vzpomínané zprávy. Ta by podle Stěpanova měla navždy rozptýlit všechny nejasnosti o skonu prvního kosmonauta.

Smrt Gagarina dostihla ve věku pouhých 34 let během rutinního letu ve cvičné stíhačce. Co přesně se osudného 27. března 1968 stalo, není zcela jasné. V minulosti se objevilo mnoho více či méně pravděpodobných teorií. Podle některých se letoun srazil s hejnem ptáků nebo s jiným letadlem, podle jiných byl Gagarin opilý nebo se pohádal se sovětským vedením a musel zmizet.

jakub-moravec ( 10. dubna 2011 00:14 )

vše-ználek seniore, Jan Masaryk nespáchal sebevraždu! Nezanechal nám dopis na rozloučenou. Jan Masaryk byl vlastenec, zdědil to po tátovi. A nepatřil mezi grázle, kteří sebevraždy dělají.

vseznaleksenior ( 9. dubna 2011 18:42 )

meteorsondě nebo mraku, mohl dostat bleck out... Ono na vyšetřování leteckých nehod jsou superspecialisti

vseznaleksenior ( 9. dubna 2011 18:41 )

on zůstal jako nestraník ministrem zahraničí.Je známo, že trpěl depresemi.Toto bylo geneticky zakodováno. Jeho matka měla něco podobného. Komorník SUM si na všem přihřál polívčičku, byl ročník 1902, v pravou chvíli začal publikovat a byl v balíku.Jeho memoáry jsou v odbprných kruzích považovány za kompilace

venxa ( 9. dubna 2011 16:42 )

Aksom, zrejme mas pravdu ze to nebyla sonda. Abych to mohl vysvetlit musim uvest svuj osobni zazitek. Slouzil jsem jako zakladak letecky mechanik u PVO pluku v Piestanech v roce 61/63. Sparka nebyl MIG15 bis s VK1 motorem ale puvodni MIG15 s RD45(kopii britskeho RR Nene),oznaceni bylo MIG15UTI. Ale k veci. Nas zstupce velitele pluku byl podplukovnik(politiickej),studoval v Rosku a lital v Korei. Nikdy se nezminil o tom jak dostali na pr.rel od F-85 Sabru.Ha,Ha. Aby si udrzel "kridylka" se vsemi privilegii(jako L-kuchyne) musel 1 za rok "nahoru" Byl mu urceny muj bis a musel jsem udelat nadstartni predletovou pripravu. Po prezkouseni tesneni kabiny jsem "jaksi zapomel" vyndat spunt z pretlakoveho ventilu. Ten komunistickej cu.rak sel do 10 tisic, predcasne se vrati a pristal cervenej jak vareny rak. Skoda ze nezhebnul Ods.ral to dyzlak co mel nasi praci kontrolovat, . Je mozne ze se neco takoveho stalo i Gagarinovi, lidi nas.ra.nejch na komouse bylo i v Rusku dost. To ze jsi byl lampasak nebo dyzlak a studoval v Rusku se nemas cim chlubit. vy jste vsichni byli politicky uvedomeli tluchubove a flakaci kteri by se v civilu neuzivili. Vetsi blbci byli akorad SNBaci. A abych nezapomel, kdyz jsme byki v roce 63 na zaloznim letisti(krize na kube) tak se vsicni lampasaci k nam chovali jak milius protoze jsme nafasovali ostry a vsichni meli mas.ra.no v kalhotech. TAK SE NECHLUB ZES BYL TAKY LAMPASAK, KOMOUSI ZAS.RA.NEJ.

jakub-moravec ( 9. dubna 2011 16:08 )

Nejsem doktor medicíny, jen svůj názor. Že Jan Masaryk řekl před svou smrtí, že už na dalším zasedání nebude, mohlo být úmyslné, aby to vypadalo na sebevraždu. A je scela běžné že člověk má předtuchu smrti aniž si to uvědomuje a proto tak řekl, že tam na tom jednání už nebude, když nevědomě tušil, že bude zabit. Toto je vědecky dokázano, nikoliv ze strany medicíny. Elektrosonda na mozku Shirhana? Blaf.To aby si vydělali pracovníci při zjišťování. Bylo na př.utraceno milony dolarů na zjišťování smrti pres.Kennedyho a dosud prý to není u konce a má to nějaký význam, když pravdu o tom někdo dávno ví, ale zjišťuje se na nepravem místě, aby z toho byl výnos, nebo kolik milionů dolarů stál Ameriku ten milostný poměr Clintona s Monikou Lewinskou a nakonec byl usvědčen Clinton že lhal, ale přesto prohlášen za nevinný, tak k čemu vůbec ten proces byl? Pak není divu že Amerika se chýlí k bankrotu když takto vyhazuje peníze.

Zobrazit celou diskusi