Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Japonci zastavili únik radioaktivní vody

Japoncům se podařilo zastavit únik vysoce radioktivní vody.
Japoncům se podařilo zastavit únik vysoce radioktivní vody.  (Autor: ČTK, EPA, Reuters)
Autor: ČTK - 
6. dubna 2011
08:09

Japoncům, kteří v poškozené jaderné elektrárně Fukušima riskují život, se ve středu zřejmě podařilo zastavit únik vysoce radioaktivní vody do moře.

Mluvčí společnosti uvedl, že úsilí zastavit únik radioaktivní vody za použití 1500 litrů "tekutého skla" a dalších látek bylo zřejmě úspěšné.

Únik radioaktivní vody do oceánu byl zjištěn v sobotu, kdy technici odhalili prasklinu v šachtě druhého reaktoru. Již v pondělí se podařilo nekontrolovaný únik vody omezit.

Zároveň s tím pokračuje řízené vypouštění do oceánu 11.500 tun nashromážděné mírně radioaktivní vody, kterou už není kde uskladňovat.
V sobotu vzorky odebrané z mořské vody u jednoho z reaktorů obsahovaly 7,5 milionu násobku přípustného limitu koncentrace radioaktivního jódu. O dva dny později už hodnota klesla na násobek pěti milionů.

Fukušimskou jadernou elektrárnu poškodila přívalová vlna cunami, která po zemětřesení 11. března zdevastovala severovýchodní pobřeží Japonska. Živel si vyžádal přes 12.000 lidských životů, dalších více než 15.500 lidí je pohřešováno.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi