Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

NATO jde na to: Kaddáfího zpacifikuje i ČR

Autor: evak, INT - 
24. března 2011
23:47

USA čekaly na to, kdy budou moci předat velení vojenské operace v Libyi. Ve čtvrtek to bylo konečně možné. Operaci přebírá NATO. Turecko na zásah kývlo se slovy, že již byly splněny veškeré jejich požadavky. Česká republika se operace sice přímo nezúčastní, ale jako člen NATO ji podporuje. V případě potřeby je možné, že by armáda nabídla své chemiky.

NATO se převzetí velení nebránilo. Tedy většina jeho států. Turecko se stále proti vojenské akci ohrazovalo. Aby NATO mohlo učinit tak závažné rozhodnutí, jako je právě to o velení operace v Libyi, musí mít souhlas všech 28 členů. Turecko akci blokovalo, požadovalo záruky především o ochraně civilistů.

Ve čtvrtek vydal server idnes.cz zprávu, že proběhla telekonference mezi Ankarou, Paříží, Londýnem a Washingtonem. "Kompromisů bylo dosaženo ve velmi krátkém čase. Operaci tedy se vším všudy přebírá NATO," řekl po rozhovorech turecký ministr zahraničí.

Česká republika se operace sice přímo nezúčastní, ale jako člen NATO ji podporuje. V případě potřeby je možné, že by armáda nabídla své chemiky.

Pobřeží Libye je hlídáno

V Libyi prozatím zemřelo 109 lidí a přes 1300 jich bylo zraněno. Na Tripolis, hlavní město Libye, bylo uvaleno zbrojní embargo. Každá loď, která chce k Libyi připlout je kontrolována. Nyní se očekává tanker s palivem pro libyjskou armádu. Jednotky NATO jsou připraveni ho zastavit. V následujících dnech by mělo dojít k zvýšení počtu aliančních lodí, které budou hlídat pobřeží.

gogo ( 25. března 2011 18:03 )

To tedy máme být na co hrdi... Dvakrát jsme si okupaci prožili a nyní jsme trapnou loutkou agresora....

jakub-moravec ( 25. března 2011 15:06 )

špendlíku, máš svatou pravdu, že "mám co dohánět", ale je to i tvoje vina, dáš si takové mužské jméno, jak my lidi to máme vědět??? Když chceš mít něco ostrého, tak třeba jehla, jehlice, vidlička a podobně. Třeba rozlišit předměty mužského a ženského rodu. U lidi je to rozpoznat tak, že kdo má pipinku, je žena

zaviracispendlik ( 25. března 2011 10:58 )

máš co dohánět

jakub-moravec ( 25. března 2011 10:29 )

sgc4, ano, s Čecháčkama se nikdo bavit nebude, všichni ve světě vědí, že máme vládu oslů

jakub-moravec ( 25. března 2011 10:26 )

špendlíku, vy jste žena??? Nemohu tomu uvěřit, a já blbec na vás sem tam útočím, zatímco by měl spíše si vás namlouvat

Zobrazit celou diskusi