Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vzpoura končí: Kaddáfího síly se blíží k Benghází

Autor: ČTK, ap - 
16. března 2011
12:04

Jednotky libyjského vůdce Muammara Kaddáfího se chystají na rozhodující úder proti povstalcům. Do 48 hodin "bude po všem", řekl Kaddáfího syn Sajf Islám. Oddíly loajální Kaddáfímu jsou prý už v blízkosti povstalecké bašty Benghází a armáda vyzvala tamní vzbouřence ke složení zbraní.

Kaddáfího dělostřelectvo také začalo podle svědků citovaných agenturou Reuters útočit na město Misuráta. Při útoku bylo zabito nejméně pět lidí a 11 zraněno, citovala lékaře z nemocnice v Misurátě agentura Reuters.

"Velmi tvrdě nás teď ostřelují ze tří stran. Používají těžké zbraně, včetně tanků a dělostřelectva. Snaží se očividně otevřít svým pozemním jednotkám cestu do města, zatím sem ale nevstoupili," řekl jeden z obyvatel Misuráty Muhammad telefonicky agentuře Reuters.


Soustředěný útok vládních sil na Misurátu, třetí největší libyjské město se zhruba 300.000 obyvatel asi 200 kilometrů východně od Tripolisu, se shoduje s rychlým postupem Kaddáfího sil proti hlavním povstaleckým baštám na východě Libye. Kaddáfího jednotky tam v úterý obsadily strategická města Adžedábíju a Brigu a ohlásily útok na Benghází, které je hlavní baštou povstalců.

Dnes se libyjská armáda přiblížila k Benghází a vyzvala jeho obyvatele ke složení zbraní. "Do 48 hodin bude po všem," citovala agentura Reuters prohlášení Kaddáfího syna Sajfa Isláma v televizi Euronews.


Na otázku, zda jsou jednání světových mocností o zřízení bezletové zóny nad Libyí v zájmu ochrany civilistů před bombardováním vládního letectva, Sajf Islám řekl: "Vojenské operace jsou skončeny. Do 48 hodin bude po všem. Naše síly jsou blízko Benghází. Na jakékoli rozhodnutí bude už příliš pozdě.".

jakub-moravec ( 18. března 2011 08:16 )

Podle nejnovější zprávy Západ konečně zaútočí. Gogo, máte po pí-či, když tady píšete že Amerika sklidí fiasko. Obamo, trochu jsi zaspal ale teď jím to nandáme!!! Já už měl obavy že budeme muset v Americe jezdit s trakařema. A vyber Obamo tam všechnu tu ropu, aby Čecháčci neměli ani ň Už jsem slyšel že v Česku už je velká poptávka po Verolexech a pak se budou i vyrábět šlapací trabanty. Největší povolena rychlost: 5 km/hod. Z kopce 10km/hod. Do kopce, rodina vystoupit a tlačit Vždyť tam máte k sakru bio-naftu. Vidím ty krásné lány se žlutými květy, až radost pohledět. Nabídněte to Obamovi, z lásky a že vás chrání od teroristů. A já jsem taky rád že svůj osmiválec nemusím měnit za něco menšího, on rád papká hodně a teď jak dostaneme všechnu ropu, to bude jízda

sudety ( 16. března 2011 22:44 )

To, že Sarkozy uznal vzbúrencov a najviac trval na bezletovej zóne ukazuje na to, kto bol iniciátorom tejto akcie za ropné práva. keby tam nabehli amíci s ich "chirurgicky" presnými zásahmi, tak už by bola krajina zdevastovaná a boli by tisícky mŕtvych. Potom by sa ospravedlnili. Samozrejme, bomby by sme zaplatili my. No a keby tam nabehla nebodaj ich "odvážna" (najradšej sú 500 km od boja a z postele vystreľujú rakety) armáda zložená väčšinou z pedofilov a buzikov, tak to by ešte bolo o čom písať

mandat ( 16. března 2011 20:21 )

Je to tragedie.Tolik mrtvych a vsechno je na nic.....

gevi ( 16. března 2011 14:16 )

Počkejte, vy víte něco o tom, že povstání zosnovaly USA? V čem bude spočívat fiasko USA v této souvislosti? Myslím, že fiasko sklidí spíše Sarkozy, který měl pilno uznat povstaleckou vládu, když bylo od samého začátku patrné, že nemají nejmenší naději na úspěch.

gevi ( 16. března 2011 14:12 )

že každý zbytečný mrtvý je tragédie. Jenže, jaký je skutečný rozsah bojů, když hlásí pět mrtvých a jedenáct raněných? Jestli tam měli vletět "amíci" potažmo NATO je skutečně špatná otázka. V celém arabském světě by to znamenalo jen nový olej do ohně nenávisti. Zatím - pokud se o tom píše - se boje obejdou s poměrně malým počtem obětí. Při zásahu NATO by nastala opravdová válka Lybie (protože jejich legální vláda má stále moc a nikdy ji neztratila) proti "západu", což by znamenlao mnohem vyšíí počet mrtvých. A věřím, že by se brzy zapojily i další arabské státy. Tak, jako v Bahrainu zasahuje proti povstalcům Saudská Arabie.

Zobrazit celou diskusi