Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Chudobinec Olivera Twista zachráněn

Historici se domnívají, že tento dům inspiroval Charlese Dickense k napsání Olivera Twista
Historici se domnívají, že tento dům inspiroval Charlese Dickense k napsání Olivera Twista  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, mivr - 
14. března 2011
21:20

Britská vláda zachránila před zbořením někdejší londýnský chudobinec, o němž se soudí, že inspiroval spisovatele Charlese Dickense k napsání světoznámého románu Oliver Twist. Zařadila ho totiž mezi chráněné objekty, které nesmějí být zbořeny.

Dům nejen nesmí být zbořen, ale i jakékoli úpravy musejí vzít v úvahu jeho zvláštní architektonickou a historickou zajímavost.

"Strohá budova v gregoriánském stylu je výmluvnou připomínkou jedné z pochmurnějších stránek sociální historie Londýna osmnáctého století," myslí si John Penrose, který má na ministerstvu kultury na starosti kulturní dědictví.

Budova měla být zbourána a na jejím místě měl vyrůst nový bytový komplex, ale místní lidé a akademická obec se vzbouřili a zahájili kampaň za její záchranu. Dickens totiž v mládí žil v její těsné blízkosti a literární historici se domnívají, že mu posloužila jako model pro chudobinec z románu Oliver Twist. Kniha z roku 1838 tehdy pomohla zmobilizovat veřejné mínění proti drsným podmínkám, jaké v těchto zařízeních panovaly.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi