Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Dana Drábová: Situace v Japonsku je vážná

Autor: evak, František Prachař - 
13. března 2011
20:10

Dana Drábová je odborník na slovo vzatý. Předsedkyně Státního ústavu pro jadernou bezpečnost se vyjádřila k problémům jaderné energetiky. Situace je vážná a o následcích nechce ani spekulovat.

„Není pochyb o tom, že situace je vážná,“ potvrdila Blesku.cz Dana Drábová, předsedkyně Státního ústavu pro jadernou bezpečnost. „Ale Japonci mají technicky na to, aby vše zvládli. Jejich reaktory jsou chlazeny lehkou vodou a nikoli grafitem jako v Černobylu. Havárie jako svého času na Ukrajině tam nastat nemůže,“ tvrdí Drábová.

Nicméně o tom, co by mohly další výbuchy ve Fukušimě a dalších nestabilních japonských elektrárnách znamenat, nechce v tuto chvíli ani spekulovat. To, jak se bude situace vyvíjet, záleží podle všech odborníků na tom, zda se podaří ochladit reaktory.

Japonsku selhává chlazení reaktorů. Ohlásily to již tři jaderné elektrárny. Komplikace nastaly po pátečním zemětřesení a následné vlně tsunami. Japonci se všemožně snaží najít nějaké dlouhotrvající řešení.

e.44 ( 15. března 2011 00:44 )

Ano, je skutečně fajn. Jednou jsme s manželem něco hledali v jednom malém městečku, kde se nikdo neobtěžoval s označením ulic. Zastavili jsme a poprosili o radu pani, co byla na procházce s pejskem. Byla nám sice povědomá, ale spíš jsme se soustředili na to, co nám radila. Až když jsme se znova rozjeli, téměř současně nám docvaklo, že ta milá a ochotná pani byla Dana Drábová. Po čase jsme se do onoho mětečka díky shodě náhod přestěhovali a čas od času se s ní potkáváme.

rosomak ( 14. března 2011 16:25 )

Ano, zhruba 3-6% tepelného výkonu (elektrický 3x, neboť účinnosti je cca 33%). Tam je problém, že měli výpadek elektřiny, když se reaktory automaticky při zemětřesení odpojily a neměli jak pohánět čerpadla a řídící systémy a cca 8 hodin trvalo, než dokázali zabezpečit náhradní generátory (původní byly zaplaveny, s tak vysokou vlnou se o půl metru sekli) o dostatečném výkonu - některé reaktory byly odstaveny z důvodu údržby, takže ani z nich proud nešel. Další poruchy vznikaly při dalších dotřesech, o tom se moc nepíše, ale třeba zemětřesení 6.0 M (to je dost silné) spáchalo částečné zhroucení narušené budovy.

zaviracispendlik ( 14. března 2011 09:09 )

osobně ji neznám ale v zaměstnání s ní dost spolupracovali. Je to fakt odbornice!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

dejavu26 ( 14. března 2011 07:56 )

Díky za vysvětlení, ale ještě jeden dotaz. I když je třeba reaktor chladit i při pomalém štěpení, přece ty štěpné reakce produkují teplo, ne? Tedy platí, že čím rychlejší štěpení, tím víc hřeje, nebo to tak není?

dobrotka ( 14. března 2011 06:25 )

ten petr1111j je zrejme nejaky pomatenec, protoze jde vyslovene jenom po Drabove. Vozi se po ni i u clanku s Anderlem, kde o ni neni ani zminka - http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-novinky-zahranici/150184/cesky-expert-muze-dojit-ke-katastrofe.htm l

Zobrazit celou diskusi