Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Japonsko po katastrofě: Spálená země...

Autor: Lukáš Pfauser, Kjos - 
12. března 2011
21:11

FOTO: Ničivé zemětřesení a tsunami, které během několika minut zpustošily část Japonska, si vybírají krutou daň. Podle posledních odhadů si páteční katastrofa vyžádala už 1300 životů a desítky tisíc lidí se pohřešují. Více než 200 000 lidí je bez domova. Zasažen byl i reaktor atomové elektrárny Fukušima 1. Do ovzduší se dostala radiace, podle japonských úřadů naštěstí jen nepatrné množství.

Nejhůře postiženou oblast – prefekturu Mijagi – ochromují důsledky ničivé přírodní katastrofy a přicházejí odtud zprávy o mrtvých, zraněných a pohřešovaných. Až 400 obětí našla armáda kolem přístavu v Rikuzentakata, celkový počet usmrcených se přitom vyšplhal podle agentury Kjódo už na 1700. Další odhady hovoří o 1300 mrtvých.

Přesná čísla o počtu nezvěstných nejsou zatím známa. Možná jich je až 90 000. V okolí přístavu Minami Sanriku nicméně pohřešují 10 tisíc lidí, více než polovinu tamních obyvatel. Kromě toho ničivé tsunami vzalo 215 tisícům Japonců střechu nad hlavou, drtivá většina se uchýlila do provizorních přístřešků, kde se snaží zásobit vodou a jídlem. Situaci ovšem komplikuje nízká teplota.

Někteří lidé se podle agenturních zpráv začali vracet do poškozených domovů a uklízí. Do země vycházejícího slunce zároveň zamířila mezinárodní pomoc – tým 60 specialistů se psy poslala britská vláda, na místo vyrazili i experti na koordinaci záchranných prací z OSN.

gevi ( 13. března 2011 10:48 )

Ale stejně mocná je lidská blbost, která i v souvislosti s obrovskou katastrofou vede jí poznamenané lidi, aby dělali blbé vtipy.

egal ( 13. března 2011 10:43 )

kde bylo epicentrum,těsně vedle Japonska,tak ani sebelepší systém by nestíhal někoho informovat,když říkají,že vlna to mastí až 800km/h,pode mnou karolina 1900 by to měla už přestat hulit,aby nepsala takové pí..viny(Příroda potřebuje zregenerovat, odpočinout si.. )

gevi ( 13. března 2011 10:37 )

Jednotlivé přírodní katastrofy, jako je zemětřesení, sopky, sucho, záplavy, to všechno má své příčiny, které spolu nesouvisí. Od vychladnutí Země a vytvoření pangei, dochází k posunu zemských desek a vzdalování kontinentů. Tvary světadílů svědčí o tom, že původně tvořily jednu pevninu. Tyto posuvy způsobují zemětřesení a jsou naprosto nezávislé na lidské činnosti a jsou nepředvídatelné. Přitom z geologického hlediska jsou tisíce let chvilkami. Takže se v "brzké době" dá čekat katastrofální zemětřesení na západním pobřeží USA a zánik měst San Francisco a Los Angeles. Stejně tak lze očekávat další katastrofální zemětřesení v Japonsku, Filipínách, Indonézii. Pravda může to být zítra jako za tři tisíce nebo třeba deset tisíc let, to nikdo neví a žádná lidská činnost to neovlivní. Naše chování k přírodě na tyto globální jevy nemá vůbec žádný vliv. Je pravda, že naše chování k přírodě není v pořádku, ale zemětřesení nebo výbuchy sopek člověk nezavinil.

hoodo ( 13. března 2011 09:21 )

ŽE PŘÍJDE PO ZEMĚTŘESENÍ TSUNAMI, VÍ KAŽDÝ, TAK JAKÉ PAK VAROVÁNÍ? JAPONCI POTŘEBOVALI VAROVAT PŘED ZEMĚTŘESENÍM, NIKOLIV PŘED TSUNAMI.

solnareduard ( 13. března 2011 04:38 )

Vážená redakce před rokem jste v Blesku zveřejnili (těžký život vynálezce) Kde jsem psal že není lehké prosadit sebelepší nápad nebo vynález,Před 5 lety jsem zaslal E. mail do Japonska univerzitě v Kjotě,že mohu nabídnout systém ochrany proti vlně tsunami k posouzení reálnosti-žádná odpovědˇ.Do pátku před katastrofou jsem nečetl, že Japonsko má řešení ochrany proti vlně tsunami i laik může přijít na určitá řešení, která mohou zachránit tisíce životů.Tento systém mohl po posuzení již zmírnit následky dnešního stavu a proto Vás žádám o pomoc a zveřejnění.tel:+420 723 731 197 od 14.března jsem v Bernarticích na Benešovsku k zastižení u stavební společnosti Zeman děkuji.

Zobrazit celou diskusi