Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Japonsko: Výbuch v jaderné elektrárně, ve vzduchu je radiace

Autor: evak, ČTK - 
12. března 2011
09:28

Japonsko se potýká s následky tsunami a zemětřesení. O domov přišlo 215 000 obětí. Mrtvých je již 1500. Nyní probíhá i evakuace 80 000 lidí z oblasti 20 km od dvou jaderných elektráren v prefektuře Fukušima. Ta byla katastrofálním zemětřesením zasažená nejvíce. Je hlášen výbuch, do vzduchu se dostala radiace. Japonské úřady ujišťují, že jen nepatrné množství.

Hrozí druhý Černobyl?

Následkem otřesů došlo k poškození dvou jaderných elektráren Fukušima 1 a Fukušima 2. Jaderná elektrárna ve Fukišimě vyhlásila stav nouze už v pátek. Podle německého experta Svena Doktera, to vypadalo, že chladící systém reaktoru běží jen na záložní baterie, které jsou schopné dodávat energii jen několik hodin.

V sobotu pak v areálu elektrárny Fukušima 1 došlo k výbuchu! Nikdo neví, kde přesně k explozi došlo. Zhroutila se ale jedna z budov. Zraněni byli 4 lidé. Ian Hore-Lacy ze světové nukleární asociace uvedl, že explozi mohlo způsobit vzplanutí vodíku. Podle prvních informací uniklo neznáme množství radiace. Japonské úřady později uvedly, že radiace uniklo jen malé množství. Samotné jádro reaktoru podle odborníků zničeno nebylo, ochránil ho kryt.

Přesto v okolí elektrárny probíhá masivní evakuace obyvatelstva. Původně tříkolometrová evakuační zóna se rozšířila na deset kilometrů a pak dokonce na 20 km. Své domovy muselo opustit více než 100 000 lidí. Japonci požádali o pomoc Spojené státy, které se do oblasti snaží dodat materiál potřebný k chlazení reaktoru. Odborníci na jadernou energii po celém světě se snaží zjistit, co se přesně v elektrárně Fukušima stalo. Zdá se, že kvůli výpadku elektrického proudu přestalo fungovat chlazení reaktoru. Ten se začal ohřívat, jeho vnitřní jádro ale nejspíš ochránil kryt.

Situace v elektrárně Fukušima 1

V kontrolním stanovišti japonské jaderné elektrárny ve Fukušimě, ve které nastaly problémy po katastrofálním zemětřesení, byla v sobotu ráno místního času, tedy dle středoevropského času ve 23:00, zjištěna úroveň radioaktivity tisíckrát vyšší, než jsou běžné hodnoty. Premiér Naoto Kan vyhlásil evakuaci více než 80 000 lidí v okruhu 20 kilometrů kolem elektrárny kvůli riziku úniku radioaktivity do okolí.

Tlak v reaktoru v porouchané japonské jaderné elektrárně se zvýšil na několikanásobek normálního stavu a úřady oznámily, že s cílem ho snížit bude vypuštěno určité množství radioaktivní páry. Upuštění by nemělo mít vliv na životní prostředí. Jak už se ale ukázalo, tento způsob selhal.

Elektrárna je asi 240 kilometrů severně od Tokia. Předpokládá se tedy, že by aglomerace měla být v bezpečí.

Japonské ministerstvo obrany oznámilo, že pro případ úniku radioaktivity vyslalo do Fukušimy desítky vojáků specializovaných na zásahy za podobných okolností. Tokio původně chtělo od USA dodávku chladící látky, ale nakonec se rozhodlo řešit situaci "po svém".

Kolabuje druhá elektrárna

Druhá japonská jaderná elektrárna v prefektuře Fukušima v oblasti postižené ničivým zemětřesením ohlásila v sobotu problémy s chladícím okruhem na svých třech reaktorech. Nebyl ale zatím zaznamenán žádný únik radioaktivity.

Jaderná elektrárna Fukušima 2 je asi 12 kilometrů vzdálena od jaderné elektrárny Fukušima 1.

Co se stalo v Černobylu?
Černobylská havárie se udála 26. dubna 1986. Sovětský svaz se snažil katastrofu zatajit a podle nezvykle vysoké radiace v ovzduší na ni přišlo až Švédsko. Přesídleno bylo 200 000 lidí. Většina radioaktivity se udržela nad Ukrajinou, Ruskem a Běloruskem, ale ochromena byla i střední Evropa a Skandinávie. 203 lidí muselo být hospitalizováno, 31 lidí zemřelo na nemoc z ozáření.

lecram ( 12. března 2011 14:29 )

Prepacte, ale chyba tam to hlavne, je to pre CIKRTA

lecram ( 12. března 2011 14:28 )

Naozaj to co si myslim o Tebe, sa neda vyjadrit slovami, chyba Ti ucta k tym ludom a hlavne pokora

c3rb3r0s ( 12. března 2011 12:33 )

Za rok nás to čeká taky. Škoda že ta elektrárna byla v japonsku a né v číně abych mohl udělat Made in China vtip :'(

bara ( 12. března 2011 11:32 )

ale jdi...to, co píšeš, není pravda!!!

bara ( 12. března 2011 11:31 )

když byla napadena "americká dvojčata", zničena teroristickými letadly, tak se o nich vysílalo pořád kolem dokola celý i následující den, ukazovaly záběry, neustále se k tomu někdo vyjadřoval a podob. Teď, když si pustíte televizi, jakýkoli český kanál, tak vám např. na ČT 24 běžní jen titulky a plácá se tam o všem možným... Ale takovouto katastofu, tak velkého rozsahu, nikdo z nás nepamatuje a k ničemu se nedá přirovnat. Je to skutečná apokalypsa. Jedině tady na internetu se člověk seznámí s novými okolnostmi. *

Zobrazit celou diskusi