Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tsunami v Japonsku: Hoří jaderná elektrárna

Video se připravuje ...
Autor: šim - 
11. března 2011
10:58

Japonsko zasáhlo ničivé zemětřesení. Desetimetrová tsunami, kterou způsobily otřesy o síle 8,9 stupňů Richterovy stupnice, udeřila. Na východním pobřeží strhává auta, kamiony i domy, zaplavila ulice. Ve jaderné elektrárně Onagawa vypukl požár. Vláda zřidila speciální jednotku na ochrana obyvatel proti jadernému nebezpečí. Je hlášeno nejméně 26 mrtvých. Desítky lidí jsou pohřešovány. Čtyři miliony domů jsou bez energie. Nefungují letiště.

Podobně jako Onahama je postižena celá pobřežní oblast, především prefektura Mijagi, která leží nejblíže epicentru. Vlna smetla všechno, co jí stálo v cestě. Masa vody unáší trosky, auta. Tsunami strhla domy, farmy, kamiony unáší obrovskou silou. Lehce odnášela také velké lodě kotvící v přístavech.

Zemětřesení je nejhorší za posledních 140 let

Přílivová vlna by podle úřadů mohla zasáhnou celé západní Tichomoří. Varování před tsunami bylo vyhlášeno i pro souostroví Severní Mariany, Filipíny, Rusko, Tchaj-wan, ostrov Guam, Marshallovy ostrovy, Indonésii, Papuu-Novou Guineu, Nauru, Mikronésii a Havajské ostrovy. Varování před tsunami bylo vyhlášeno také na západním pobřeží USA. Vlna by tam mohla dorazit do šesti hodin.

Otřesy byly natolik silné, že je zaregistrovala také seismologická zařízení v Neměcku.

Voda smetla auta Voda smetla auta | Reuters, ČTK, EPA

Silné otřesy zaznamenalo také hlavní město Japonska Tokio, kde se stavby kymácely ještě o půl hodiny později. Většina obyvatel se raději vydala do ulic. V metropoli vypuklo nejméně šest požárů, jeden z nich zuří ve velké budově. Sítě mobilních operátorů jsou mimo provoz.

Střecha uvěznila studenty

V centru Tokia se zřítila střecha jedné z budov, v níž mělo v kritické době promoci 600 studentů. Podle hasičů je v troskách hodně postižených.

V oblasti metropole vypuklo nejméně deset požárů, jeden z nich postihl ropnou rafinérii. Podle záběrů televize NHK plameny zřejmě spustily automatické hasicí systémy, ale požár je velmi rozsáhlý.

Poplach v jaderných elektrárnách

Byl vyhlášen poplach a zastaven provoz ve čtyřech jaderných elektrárnách, které byly nejblíže epicentru. Ve Fukushimě došlo k vypnutí reaktoru kvůli poruše chlazení. Únik jaderného paliva není hlášen.

Následkem otřesů je také rozsáhlý požár v úložištích plynu Následkem otřesů je také rozsáhlý požár v úložištích plynu | ČTK, Reuters

Voda přívalové vlny zatopila obrovské parkoviště zábavního parku Disneyland asi 30 kilometrů východně od Tokia. Vodou zaplaveny jsou i další rozsáhlá území, mezi nimi i oblast přístavního města Sendai, které zasáhla desetimetrová tsunami.

Ve vzdálenosti 130 kilometrů východně právě od tohoto přístavu na východním pobřeží ostrova Honšú bylo lokalizováno ohnisko zemětřesení v hloubce 24 kilometrů.

Ohnisko otřetřesu bylo asi 130 kilometrů východně od města Sendaj. Ohnisko otřetřesu bylo asi 130 kilometrů východně od města Sendaj. | ČTK

 

 

 

 

 

 

 

 

Podle agentury Kjódó byla na velké části japonského území zastavena letecká, železniční i silniční doprava. Na největším souostrovním letišti Narita u Tokia pracovníci zkoumají stav přistávacích drah.

Po prvním otřesu bylo zaznamenáno ještě několik následných - zhruba půl hodiny po prvním měl jeden z otřesů sílu 7,4 stupně.

Zemětřesení o síle 7,6 stupně o Vánocích 2004 vyvolalo vlnu tsunami, která připravila o život statisíce lidí na obou stranách Indického oceánu.

jakub-moravec ( 13. března 2011 09:31 )

báro, já také nevím,nevím kdo vymyslel to tsunami, ale v Americe rozhodně ne, tam bylo dříve to "Tidal wave". V Americe nemohli vymyslet to tsunami, protože tam žádné tsunami nikdy nebylo a co jsem viděl dříve ve sci-fi filmu, tak to byl ten Tidal wave, a to tsunami není dlouho, před několika lety, třeba zjistit kde to tsunami začlo po prve v které zemi a už bychom věděli kde to vzniklo. Vloni, nebo před loni? bylo tsunami v Indonésii a na Jamaice a před tím v Thajsku. Když tsunami je japonské slovo, pak muselo být i první tsunami v Japonsku.

bara ( 12. března 2011 21:51 )

ale ono je dobře to i to )) opravdu, věř mně to ) slovo "cunam" vymysleli Japonci (dokonce vím, jak se to píše v japonštině (ne že bych ji uměla) , a až američané to pak dál nazývali - resp. psali "tsunami" ))

jakub-moravec ( 11. března 2011 22:03 )

Tak, a Blesk nám přeměnil cunami na tsunami a už nemáme o čem diskutovat

jakub-moravec ( 11. března 2011 21:59 )

Mr.Remy, nemáte pravdu, ukažte mi někde v americkém tisku nebo zprávách že Japonsko nyní zasáhla tidal wave.V Americe je to tak, že přebírá cizí slova tak jak jsou v originále.Že slovo tsunami vzniklo v Japonsku, tak se i všude píše v americkém tisku. Ano, tidal wave je původně anglické slovo, ale to bylo v době když tsunami ještě neexistovalo. Náš český "robot" od Haškových povídek se dostal do celého světa a všichni, i v Americe říkají, že je to robot, i když anglické slovo by to bylo workman.

jakub-moravec ( 11. března 2011 21:46 )

wesermane, čeština je prostě řeč, jak si to kdo vymyslí,tak to je. Second hand je česky sekáč, dříve byl president,už je teď prezident, harassement (obtěžování) je harašení, Američané jsou amíci, a.t.d. a.t.d. Cunami se mi nezdá nemravné slovo, výslovnost tsunami se stejně jinak nelze vyslovit než cunami. Také říkáme *** a ne tsoura. A Ostraváci říkají ty cype, ne ty tsype, ani člověk cynik není tsynyk.

Zobrazit celou diskusi