Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Emku (†1) zabil meningokok! Pohřbili ji s plyšákem

Autor: Čas.sk, šim - 
10. března 2011
16:20

Rodičům malé Emky (†1) se zhroutil svět. Minulý týden jejich jediná dcera za nevyjasněných okolností zemřela. Ve středu ji pohřbili. V bílozlaté rakvičce s oblíbenými plyšovými zajíčky v náručí. Proč musela Emka zemřít? Pochybili lékaři, když včas neodhalili nákazu meningokokem?

Jaroslav Borsuk (41) a Eva Ilovičná (32) ze slovenské Myjavy prožívají nejtěžší chvíle svého života. Se slzami v očích a obrovským žalem v srdci ve středu pochovali svou jedinou dceru Emku. S milovanou a usměvavou holčičkou se přišly rozloučit desítky lidí.

Dívenka byla uložená do zlatobílé rakve, obsypána kvítky, do náruče jí rodiče dali její nejoblíbenější plyšová zvířátka. Na poslední cestu ji vyprovodila píseň od Dary Rolins Anjelik môj a video s fotografiemi holčičky.

Emka zemřela nečekaně poté, co se jí minulý čtvrtek udělalo špatně. Zrovna s rodiči jela autem, ti ji proto okamžitě odvezli do myjavské nemocnice. Rodiče vidí za smrtí své dcery pochybení lékařů. Podle Emčina otce Jaroslava Borsuka se lékaři zaměřili na zvýšenou hladinu cukru a jedenáct hodin ji léčili jen diazepamem a sirupem proti horečce.

Až když se Emce v pátek ráno na tělíčku objevily velké červené až fialové skvrny, takzvané petechie, nasadili jí antibiotika. „Už v tu dobu bylo pozdě. Kdyby ji začali adekvátně léčit hned, mohla ještě žít,“ je přesvědčen otec holčičky. Ten už podal návrh na prošetření případu na Úřad pro dohled nad zdravotní péčí. Pitva prokázala, že malou Emku zabila meningokoková sepse.

anasyi ( 12. března 2011 19:12 )

xlm,ja si osobne myslim,ze jsi si prave ted nadelala do svych ust

anasyi ( 12. března 2011 19:10 )

xlm,ono je nekdy lepsi,si poradne clanek precist a potom hodnotit

znojmacka ( 11. března 2011 16:10 )

3dots- tak já si nemyslím, že jsme nesmrtelní, jen mě zajímalo, jestli je nějaká možnost odhalit to dřív, než to pak nejde zvrátit .KDYBY se to zjistilo bleskově a byla by podána léčba, měla by šanci přežít. Zajímala mě fakta a to -KDYBY-... To, že se dřív běžně umíralo na obyčejnou chřipku nebo na zlomeninu dnes ne přece nikoho nevede k tomu, aby si myslel, že je lidstvo nesmrtelný, ale prostě si jde k lékaři pro recept, nebo pro sádru.

caravell ( 11. března 2011 14:17 )

fakt mě dost překvapuje,že si rodiče na pohřeb svého dítěte pozvali novináře...to mě hlava nebere

3dots ( 11. března 2011 12:25 )

A co děláš ty, xlm-05?? Krom toho, že kydáš hnůj hlava nehlava na "bleskové" diskuzi? Kde exceluješ, už máš nějaké ocenění? Kde můžeme na vlastní kůži okusit tvou profesionalitu, empatii a vstřícnost, gejzír nápadů atd??? Hloupě paušalizovat umí každý - podle tohoto mustru mohu napsat o xlm-05, že je budižkničemu, netahavý, chamtivý, závistivý,pořádná práce mu nejde, leda dřepět nad Bleskem a dělat ho**

Zobrazit celou diskusi