Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Unesená Kampusch chce od Rakouska milion eur

Natascha Kampusch požaduje od Rakouska milion eur
Natascha Kampusch požaduje od Rakouska milion eur  (Autor: EPA)
Autor: ČTK, šim - 
2. března 2011
14:12

Natascha Kampusch, kterou jako školačku unesl Wolfgang Priklopil a osm let ji věznil, než se jí podařilo utéct, požaduje od rakouského státu odškodné za "zbytečně dlouhé utrpení". Kdyby státní orgány postupovaly lépe, mohla být na svobodě dřív. Kampusch požaduje milion eur.

Natascha požaduje od finanční prokuratury jako orgánu ministerstva financí milion eur (asi 24 milionů Kč) za nedbalé vyšetřování. Sám advokát Gerald Ganzger výšku sumy ani nepotvrdil, ani nevyvrátil, uvedl pouze, že požadavek byl podán počátkem února, protože hrozilo promlčení.

"Paní Kampuschová stále doufala, že zodpovědní činitelé nakonec sami zaujmou oficiální stanovisko k chybám ve vyšetřování, bohužel se tak nestalo," řekl Ganzer. Proto klientce zůstalo jako poslední možnost právě podání žádosti o odškodnění, k níž se státní orgány nyní vyjádřit musejí. Zda v případě odmítnutí žádosti o odškodnění podá Kampusch na stát řádnou žalobu u soudu, nechal advokát zatím otevřené.

Promrhali šanci dopadnout Priklopila hned po únosu

Nejasnosti kolem vyšetřování případu zaměstnávají rakouskou veřejnost všechny roky po útěku Nataschy v roce 2006. Prověrková komise, ustavená k přešetření případu, připustila v roce 2010 chyby v postupu policie. Ukázalo se, že vyšetřovatelé měli krátce po únosu mezi jinými také stopu vedoucí k Priklopilovi, dost důkladně ji ale neprověřili. Policii pak telefonicky ohlásil své podezření i muž, který pracoval jako policejní psovod. V protokolu z hovoru je zaneseno, že mluvil o Priklopilovi jako o "samotářském podivínovi", který by mohl mít se zmizením děvčete něco společného. Ani tuto stopu policie náležitě neprošetřila.

Prověřování policejního postupu zahájené po útěku Kampusch bylo prý podle médií brzděno i z politických zájmů. "S ohledem na blížící se volby" prý vedení ministerstva vnitra rozhodlo kauzu nerozviřovat a vyhnout se případnému skandálu, napsal v roce 2010 magazín Profil.

Priklopil unesl dívku jako desetiletou školačku 2. března 1998 v 7:30 při její cestě do školy. Léta ji držel v upraveném sklepním vězení ve svém domě. Údajně si z ní chtěl vychovat ideální partnerku. Až ve věku 18 let se dívce podařilo 23. srpna 2006 uprchnout. Únosce ještě tentýž den spáchal sebevraždu.

Zobrazit celou diskusi