Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Půjdou Češi do války? Svět připraven válčit v Libyi

Autor: ap - 
2. března 2011
14:55

Prudké střety v okolí Tripolisu mění Libyi v chaotickou zemi uprostřed občanské války. Povstalci žádají svět o pomoc a některé země již oznámily, že jsou připraveny vojensky zasáhnout. Zásah podpořila i Česká republika.

Již 15 dní zuří v Libyi povstání proti diktátoru Muammaru Kaddáfímu. Povstalci ovládli většinu země, ale dorazit Kaddáfího se jim nedaří. Stále drží pevně v rukou Tripolis a jeho žoldáci dokonce zahájili protiútok.

Jeho jednotkám se dokonce podařilo na chvíli ovládnout hlavní ropný terminál a město Briga. Oddíly povstalců však ohlásily, že se jim podařilo město získat znovu zpět. Kaddáfího síly jsou tvořeny loajálními elitními jednotkami a zahraničními žoldáky.

Kaddáfí vyrazil do protiútoku

Ze vzduchu je podporuje letectvo, které bombarduje pozice vzbouřenců. Podle amerického deníku The New York Times je sice Kaddáfího moc silně narušena, má ale stále silnou podporu vlastního kmene a části armády, aby svou pozici v Tripolisu ubránil.

Situace v Libyi se tak může brzy změnit ve vleklou občanskou válku. Muammar Kaddáfí má navíc nebezpečný trumf v podobě chemických zbraní. Svět se děsí, že mocichtivý Kaddáfí je bude schopen v nouzi použít.

Svět hrozí vojenským zásahem

Povstalci mezitím žádají svět o zbraně a leteckou podporu. USA i Velká Británie již Kaddáfímu pohrozila vojenským zásahem. Američané k oblasti již stahují své válečné a letadlové lodě.

Podporu zásahu vyslovila i Česká republika. A například české chemiky, kteří si na svých zahraničních misích vysloužili samou chválu, by Američané jistě uvítali.

wojtylak ( 5. března 2011 16:16 )

takže čr je ochotna vyslat vojsko?a kdo mluví za čr?a kdo to bude financovat?a jaké mocenské zájmy kterých zemí nám to vnucují?

jakub-moravec ( 2. března 2011 23:50 )

Jak můžeme jít my Češi do války a chránit svobodu a demokracii cizího státu, když tady doma máme stejné problémy a i naše svoboda a demokracie je v ohrožení. Vypořádat se nejdříve s našími vládnoucími gaunery a pak teprve můžeme zvažovat jít pomáhat někomu jinému.

montevideo ( 2. března 2011 16:53 )

Někdo někde napsal, že 3. světová válka začne v arabském světě. Tak si to, páni mocní, rozmyslete.

momo01 ( 2. března 2011 16:34 )

NE!!! SVET NENI PRIPRAVEN VALCIT!!! To jenom tech nekolik malo zabijaku, kteri bohuzel sedi na nejvyssich armadnich zidlich... A par hajzlu -novinaru, kteri jejich myslenky zivi. Jak v USA, tak i tady u nas. Tece jim krev po rukou, ukapava pri vyrceni kazdeho slova. Ptam se, jestli by sli sami do valky, kde bude jejich zivot v ohrozeni, ptam se, jestli by tam poslali sve syny... Ptam se, jestli by se zajimali o Lybii, nebo o Irak a Iran kdyby tam nebyla ropa? Hajzlove illuminatsti..!!

Zobrazit celou diskusi