Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Při zemětřesení se narodil, při dalším zemřel

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: INT, šim - 
1. března 2011
14:02

Baxtor Gowland (†0,5) je jednou z nejmladších obětí zemětřesení, které postihlo novozélandské město Christchurch minulý týden. Bylo mu pět měsíců. Narodil se jen krátce po předchozím zemětřesení loni v září, minulý týden při dalším zemřel. Jeho rodina ho v pondělí v malé bílé rakvi pochovala.

Minulé zemětřesení přečkal Baxtor v bezpečí lůna své matky, to, které přišlo minulé úterý, ho ale zabilo. Když otřesy přišly, zrovna spal doma ve své postýlce. Jejich dům byl ale během zemětřesení vážně poškozen a miminko zavalily trosky. Baxtor zemřel později na následky vážných zranění v nemocnici.

Baxtor byl nejmladší obětí a první, které byl vypraven pohřeb. Zdrcení rodiče ho bílé rakvičce odnesli na hřbitov, kde ho pochovali. Pohřbu se účastnily kromě rodiny stovky lidí.

Je paradoxem, že Baxtorova matka po většinu svého života žila v australském Sydney a Perthu. Pak se ale rozhodla přestěhovat na Nový Zéland.  „Baxi, budeš navždy v našich srdcích, navždy tě budeme milovat,“ napsal zdrcený otec chlapečka Shaun McKenn na svůj profil na sociální síti facebook.

Ničivé zemětřesení, které zaútočilo silou 6,3 stupňů Richterovy škály, si vyžádalo přes 154 obětí. Záchranáři a hasiči, kteří odklízejí trosky, už nepředpokládají, že by pod nimi mohl zůstat ještě někdo živý. Počet obětí by podle odhadů mohl vystoupat až na 240. Město v nejbližších dnech čekají také rozsáhlé demolice. Více než třetina domů bude muset být kvůli porušené statice stržena.

V úterý, tedy přesně týden po katastrofě, se celý Nový Zéland ponořil na dvě minuty do ticha, kterými lidé uctili všechny oběti ničivého zemětřesení. Ve 12:51 místního času (0:51 SEČ), tedy v době, kdy se zem před týdnem začala třást, se rozezněly po celé zemi kostelní zvony. Vlajky na veřejných budovách byly staženy na půl žerdi.

chuda.kostelni.mys ( 1. března 2011 17:57 )

Ale omlouvám se za svůj příspěvek, který sem nepatří. Já až později jsem si přečetla celý článek. Je mi to líto

chuda.kostelni.mys ( 1. března 2011 17:53 )

Nepochybně byl i při zemětřesení počat

Zobrazit celou diskusi