Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hillary Clinton: Kaddáfí musí pykat!

Hillary Clinton má jasno: Kaddáfí musí pykat!
Hillary Clinton má jasno: Kaddáfí musí pykat!  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, mivr - 
28. února 2011
19:10

Americká ministryně zahraničí Hillary Clinton v pondělí vyzvala světové společenství, aby přimělo libyjského vůdce Muammara Kaddáfího složit účty za potlačování svého lidu. Na zasedání Rady OSN pro lidská práva v Ženevě řekla, že Kaddáfí musí okamžitě zastavit násilí a odstoupit.

Do Ženevy se v pondělí sjeli ministři zahraničí členských zemí Rady OSN pro lidská práva a další osobnosti včetně českého ministra Karla Schwarzenberga i ministryně zahraničí Evropské unie Catherine Ashton. Clinton před orgánem OSN promluvila poté, co naléhala na spojence USA v Evropě, aby EU vůči libyjské vládě uvalila tvrdé sankce.

"Měli bychom společně pracovat na dodatečných opatřeních, aby Kaddáfího vláda skládala účty a aby mezinárodní společenství mohlo poskytnout humanitární pomoc a podpořit libyjský lid v jeho touze po demokracii," prohlásila Clinton.

Řekla také, že ve hře jsou stále všechny možné akce proti libyjské vládě, pokud bude nadále hrozit zabíjením libyjských občanů. Podle ní Kaddáfí najímá "žoldáky a hrdlořezy" k útlaku vlastního lidu a měl by bez odkladů odstoupit.

Nad Kaddáfím se zavírají vody

EU už schválila sankce zahrnující zákaz cest do zemí EU pro přední představitele libyjského režimu, zmrazení jejich finančních aktiv a zbrojní embargo. Německo zašlo ještě dál a přerušilo na 60 dní ropné i další platby směřující do Libye. Chce tak Kaddáfího režim připravit o finance, které používá i k násilnému potlačování protestů.

Libyjská vláda se v pondělí proti sankcím OSN ohradila. "V zemi nebyly žádné masakry, bombardování měst nebo bezohledné násilí proti civilistům," uvedl mluvčí libyjské vlády. Cílem Západu je prý ve spolupráci s islamistickými ozbrojenci vytvořit v Libyi chaos, aby se snáze dostal k libyjské ropě. "Al-Káida pak chce vybudovat "půlměsíc teroru" na severu Afriky," uvedl dále mluvčí.

Kaddáfímu dnes vypověděl poslušnost další z řady libyjských diplomatů. Velvyslanec arabské země v Jihoafrické republice prohlásil, že si přeje Kaddáfího rezignaci, protože je prý v zájmu libyjského lidu.

jakub-moravec ( 1. března 2011 13:43 )

Američané spolu s Anglii se připravuji zasáhnout vojensky (více o tom ve zprávě Kaddáfí: Lid mě zbožňuje......)

gogo ( 1. března 2011 12:20 )

Samozřejmě. Viz na př. "osvobození" Iráku Američany. Také zde nikdo nespočítá kolik obětí mají Američané na svědomí....

anelam ( 1. března 2011 11:06 )

tam prodají zbraně,pak udělají embargo,za čes možná válku a on z toho ten utlačovaný libyjský lid po.sere radostí

anelam ( 1. března 2011 11:00 )

hanzohatori ( 1. března 2011 00:15 )

Jako kdyby tady šlo o libyjský lid.... Jak se říká: My si nevybíráme cíle podle našich přátel, ale naše přátele podle našich cílů.

Zobrazit celou diskusi