Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Češi, opusťte Libyi, vyzvalo ministerstvo zahraničí

Autor: ČTK, mivr - 
26. února 2011
18:10

České ministerstvo zahraničí vyzvalo české občany k opuštění Libye, a to kvůli nepřehledné bezpečnostní situaci, která se zejména v hlavním městě Tripolisu stále zhoršuje. V neděli navíc Česko dočasně uzavře svoje tamní velvyslanectví a evakuuje jeho pracovníky.

"Bezpečnostní situace v Libyi je nepřehledná a zejména v hlavním městě Tripolisu se stále zhoršuje. Na základě dostupných informací o událostech v zemi a o odhodlání libyjského vůdce nadále používat sílu vůči hnutí odporu proti jeho vládě předpokládáme možnost kritického vývoje. MZV proto vyzývá všechny občany ČR v Libyi, aby v zájmu vlastní bezpečnosti odcestovali. Ze stejných důvodů bylo rozhodnuto dočasně uzavřít velvyslanectví ČR a jeho pracovníky evakuovat," oznámilo ministerstvo zahraničí na svém webu.

Připomnělo, že spolu s českým velvyslanectvím v Tripolisu vyvíjejí od vypuknutí nepokojů v Libyi maximální úsilí k zajištění bezpečnosti českých občanů a jejich urychlenému návratu do ČR. "Díky tomu Libyi opustili všichni, kdo se k odjezdu rozhodli; poslední odcestují spolu s pracovníky velvyslanectví v neděli 27. 2. Pokud jsou v Libyi občané, kteří dosud nekontaktovali velvyslanectví nebo MZV, mohou se obrátit na MZV nebo na velvyslanectví ČR v Tunisu nebo v Káhiře," dodalo ministerstvo.

husqarnowicz ( 27. února 2011 06:43 )

Ti darmožrouti na ministerstvu nemají kvůli péči o své přímy a výhody na svých teplých místečkách čas starat se o to,jak se vede našim lidem v nějaké arabské Tramtárii. Zatímco se to tam už mnoho dní řeže hlava nehlava,oni vypotí jednu ubohou větu. Fakt obdivuhodné! Na to by určitě nikdo nepřišel,že když mu létají nad hlavou kulky,že má vzít roha! Aby těm lidem poradili,jakým způsobem se ze země dostat,natož se jim to snažit zajistit,to už bychom po nich chtěli příliš mnoho.

derek ( 26. února 2011 21:00 )

Tak Karel zrovna vstávál. Jinak tisíce úředníků co jsou neschopní.

gogo ( 26. února 2011 20:43 )

Až nyní ??? To snad není pravda... Anebo není pravda to, co nám média o situaci v Lýbii již řadu dní hlásají ....

golf33 ( 26. února 2011 18:08 )

V době, kdy Anglie zvažuje využít armádu na záchranu svých občanů, naše ministerstvo vyzvalo naše občany k opuštění Libye. Trošku s křížkem po funusu.

Zobrazit celou diskusi