Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kaddáfi: Pozabíjejte povstalce, mezi nimi má syna

Autor: INT, vk, ap - 
25. února 2011
18:49

Vůdce Libye ztrácí město za městem a množí se obavy,  že proti vzbouřencům použije chemické zbraně. Ve skladech má totiž tuny yperitu. Známý bojový plyn by mohl shazovat na povstalce z vrtulníků. K povstalcům přešel už i jeden z jeho synů. Samotný Kaddáfí je v Tripolisu. Vystoupil před davy svých příznivců a vyzval je k zabíjení odpůrců

Adžedábíje, další město na východě Libye, padla do rukou opozice. Armáda a policie se stáhla ze svých objektů a připojila se k k ní. A ke všemu diktátora Muammara Kaddáfího (68) začala opouštět i rodina.

Opustil ho vlastní syn

Nejdříve rezignoval jeho bratranec a poradce Kaddaf Dam, později přešel na stranu demonstrantů i jeden z jeho synů Saif Arab. A aby neodešli i další, snaží se libyjská vláda uplatit lidi zvýšením mezd a dávek.

Jedním z těch, kteří oddaně stojí na straně libyjského diktátora, je Kaddáfího druhorozený syn Sajf Islám. „Plán A je žít a zemřít v Libyi, plán B je žít a zemřít v Libyi, plán C je žít a zemřít v Libyi,“ sdělil v jednom ze svých posledních rozhovorů.

Podle některých informací navíc Kaddáfí ve skladech schovává tuny yperitu, smrtícího hořčičného plynu. A západní experti se bojí, že by ho mohl použít v boji proti svým odpůrcům. Jak? Známý bojový plyn by mohl shazovat na povstalce z vrtulníků.

Zabíjejte nepřátele Libye

Kaddáfí v pátek opět vyzval k boji proti povstalcům Kaddáfí v pátek opět vyzval k boji proti povstalcům | Reprofoto - LIBYAN TV

O tom, že je Kaddáfí schopen zbraně použít je přesvědčený téměř každý. V pátek vystoupil před svými stoupenci v centru Tripolisu. V krátkém projevu vyzval své příznivce k zabíjení odpůrců. Vůdce, který hovořil z neznámého místa, měl na hlavě kožešinovou čepici. Podle BBC byla nahrávka předtočena v průběhu dne a puštěna ze záznamu.

"Muammar Kaddáfí je mezi vámi. Jsem s lidem a budeme bojovat a zabijeme je, pokud chtějí," prohlásil Kaddáfí a vyzval své příznivce.

"Za pomoci ozbrojeného lidu dokážeme zvítězit nad všemi. Pokud to bude nutné, otevřeme skladiště zbraní, abychom vyzbrojili libyjský lid. Celá Libye bude hořet červeným plamenem," dodal Kaddáfí. K Tripolisu se mezitím blíží vzbouřenci ze všech směrů.

V zemi stále zůstávají Češi

Jednotky věrné libyjskému vůdci včera střílely na účastníky opoziční demonstrace na tripolském předměstí. Podle zdrojů z Libye je pod Kaddáfího kontrolou už jen Tripolis, který je domovem třetiny z šesti milionů Libyjců, a jeho okolí. Střeží ho Kaddáfího jednotky a tanky hlídají silnici vedoucí k letišti a také mešity.

Nepokoje v Libyi trvají už od 15. února. Podle některých zpráv bylo jenom v Tripolisu zabito 1000 lidí při náletech a také bylo popraveno na 130 vojáků, kteří odmítli bojovat proti vzbouřencům.

V Libyi je ještě 22 Čechů. Kromě nich tam zůstává kolem 3600 občanů EU.

letajici_svec2 ( 25. února 2011 20:09 )

cizincema myslis ty agenty Mosadu a CIA?

luckyluke ( 25. února 2011 18:07 )

Ať si ten mizernej parchant Kaddáfí uvědomí,že v zemi má ještě i cizince.Pokud zemře při nasazení chemických zbraní jediný cizinec,neváhal bych a šel bych do něj tvrdě vojensky,jako tomu bylo v Íráku.Je to možná pošetilé,ale je to tak.

Zobrazit celou diskusi