Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

V Nigérii davové šílenství, ušlapáno 11 lidí!

Ilustrační foto. V Nigérii bylo před fotbalovým stadionem v rámci předvolební kampaně ušlapáno 11 lidí.
Ilustrační foto. V Nigérii bylo před fotbalovým stadionem v rámci předvolební kampaně ušlapáno 11 lidí.  (Autor: čtk)
Autor: ČTK, evak - 
13. února 2011
08:38

Nejméně 11 lidí bylo v sobotu večer v Nigérii udupáno v tlačenici na fotbalovém stadionu ve městě Fort Harcourt na jihu země. Stalo se tak během předvolební kampaně prezidenta Goodlucka Jonathana, který usiluje o znovuzvolení.

Branou na stadion se tlačily najednou tisíce Jonathanových přívrženců, takže vznikla panika zesílená navíc neprofesionálním zásahem policie, napsala dnes agentura Reuters.

Když totiž v bráně stadionu vznikla zácpa a situace začala být vážná, jeden policista ve snaze zastavit příliv lidí vystřelil do vzduchu. Tím se dav dal v panice na úprk a kdokoli upadl, byl ušlapán. Podle svědků byli mezi oběťmi nejméně tři ženy.
Státní orgány v Port Harcourtu poté oznámily, že obětí je jedenáct. Nejméně 29 lidí je zraněno.

Ovlivní tragédie prezidentovu kampaň?

Jonathan je prvním prezidentem Nigérie, který pochází z jihu země, z oblasti delty Nigeru. Je proto v regionu velmi oblíbený. Nejdříve býval viceprezidentem, ale po smrti svého předchudce zasedl ná úřad prezidenta. Nyní má velké šance, aby své místo obhájil. Ve vzduchu ale visí otázka, jestli tragédie voliče nějak neovlivní. Prezident byl událostí zasažen a ihned zahájil vyšetřování.

V Nigérii jsou předvolební kampaně velice populární. Je obvyklé, že jsou divákům rozdávány drobné dárky, například trička nebo čepice se jménem kandidáta. Bývá o ně mimořádný zájem.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi