Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ruský hacker si přišel na deset milionů dolarů

Ilustrační foto. Před hackery si nemůže být jistý nikdo.
Ilustrační foto. Před hackery si nemůže být jistý nikdo.  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK, evak, apk - 
7. února 2011
22:30

Sedmadvacetiletý Jevgenij Anikin pronikl do účtu Royal Bank of Scotland a oloupil ji v přepočtu o 178 milionů korun. Za uloupené peníze si stihl koupit dva byty a luxusní automobil. Nyní svého činu lituje.

Jevgenij Anikin byl členem hackerského gangu v Rusku. Zločinecká organizace kopírovala údaje z bankovních účtů, zvyšovala limit denního výběru hotovosti a vybírala peníze z bankomatů po celé Evropě, Asii a Spojených státech.

V roce 2009 Anikina dopadla policie a nyní stanul před soudem. Přestože si v Novosibirsku užíval lup v podobě dvou bytů a luxusního automobilu, svého činu lituje a požádal o shovívavost při stanovení trestu.

Jako důvod uvedl, že už začal sumu postižené společnosti splácet. Nyní je v domácím vězení a čeká na rozhodnutí soudu. Pokud se dočká stejného trestu jako další člen z tohoto gangu, odsedí si ve vězení 6 let.

Hackeři se v Rusku činí

V Rusku, co se týče hackerství, se nejedná o první případ takovýchto rozměrů. Jiný gang hackerů vytvořil nebezpečný software ZeuS, který měl naoko pomáhat k dohledání programů shromažďujících citlivé osobní údaje. Místo toho však zaznamenával úhozy do klávesnice, čímž se hackeři dostali k heslům uživatelů. Ani v tomto případě nebyla škoda malá. Hackeři odcizili řádově miliony dolarů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi