Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Na Austrálii se žene cyklón, nebezpečí hrozí i turistům

Autor: ČTK, mivr - 
1. února 2011
22:26

Na severovýchodní pobřeží Austrálie se žene cyklón, kvůli kterému byly v úterý evakuovány už tisíce lidí. Mohl by zasáhnout i turistické oblasti. Živel podle místních úřadů již zesílil na nejvyšší, tedy pátý stupeň škály. Mohla by to být nejničivější živelná katastrofa v dějinách regionu.

Cyklón, který dostal jméno Yasi, se nyní nachází asi 650 kilometrů od pobřeží a do známého města Queensland by měl podle odborníků dorazit již ve středu. Ohroženy jsou podle meteorologů i oblasti ve vnitrozemí, které byly minulý měsíc zasaženy povodněmi.

Queenslandské úřady varovaly, že Yasi by se mohl stát nejničivějším cyklonem v dějinách regionu. "Tato bouře je silná a může ohrozit životy," prohlásila queenslandská premiérka Anna Bligh. Nebezpečí hrozí i hlavním turistickým destinacím regionu.

Po záplavách další hrozba

Nedávné katastrofální záplavy způsobené vydatnými dešti způsobily ve východoaustralském Queenslandu škody za pět miliard dolarů (přes 88 miliard korun) a srazily tempo hospodářského růstu na polovinu. Záplavy usmrtily nejméně 35 lidí a zničily 30.000 domů a domácností.Teď se Australané o své domovy bojí znovu, řítí se na ně cyklón.

Podle meteorologů patrně udeří na oblast kolem města Cairns, škody však může napáchat i stovky kilometrů od tohoto místa. Z nemocnice v blízkém Cairns již vrtulníky evakuovaly všechny pacienty, dalších devět tisíc tamních obyvatel bylo vyzváno k odchodu z města.

"Není čas na zbytečné hrdinství. Lidé z níže položených oblastí jsou evakuováni ke svým přátelům a příbuzným nebo opouštějí město," řekl Mike Brunker, starosta Whitsunday. V potenciálně ohrožené oblasti žije více než 400.000 obyvatel.

darana ( 13. října 2013 02:19 )

Ze sa nehanbite sem davit take prastare veci!!

Zobrazit celou diskusi