Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Egypt: Češi mimo ohrožení! Zákaz vycházení od 15 hodin

Autor: ČTK, šim - 
31. ledna 2011
18:06

Čechům, kteří stále zůstávají na dovolené v egyptských letoviscích, nehrozí bezprostřední nebezpečí. Tam, kde většina z nich pobývá, je situace stabilní. Přesto na celém území Egypta platí zákaz vycházení. Jeho hranice se stále snižuje, nyní platí už od 15 hodin odpoledne až do 8 hodin do rána.

Ještě v neděli platil zákaz vycházení od 16 hodin. Informovalo o tom na svých stránkách ministerstvo zahraničí, které stále zpřesňuje výstrahu pro pobyt Čechů v Egyptě.

„Doporučujeme občanům, kteří se v současné době v Egyptě nacházejí, vyhýbat se jakýmkoli shromážděním. V případě potřeby mohou naši občané kontaktovat Velvyslanectví České republiky v Káhiře na telefonních číslech 00202 333 39700 a 39703, 24hodinová diplomatická služba má telefonní číslo 002012 7427 513,“ uvádí na svém webu s tím, že cestovat do Egypta by čeští občané měli jen v nezbytně nutných případech.

Podle dostupných informacích, které má v Káhiře český velvyslanec Jiří Slavík, se Češi do větších komplikací nedostali. Situace v letoviscích je podle něj stabilní a jsou tu hlášeny jen individuální případy násilí.

 

Cestovky ruší zájezdy

Český velvyslanec také připomněl, že české cestovní kanceláře se po konzultaci s českým ministerstvem zahraničí rozhodly výhledově pozastavit organizované zájezdy do Egypta. Zároveň ubezpečily, že "mají zajištěný návrat turistů" z této země.

Individuálním turistům doporučil český zastupitelský úřad pondělní let ČSA do Prahy, další spoj bude k dispozici ve čtvrtek. Jiná opatření, jež by se například mohla týkat bezpečnosti, ambasáda nepodniká.

 

Chaos na letišti

Provoz na káhirském mezinárodním letišti zkomplikovaly návaly zájemců o odlet ze země. Lety se zpožďují, letecké společnosti jsou nuceny posouvat plánované termíny odletů.

V Egyptě pokračuje tlak opozice na prezidenta Husního Mubaraka, aby odstoupil. Protivládní protesty, které trvají již sedmý den, si dosud vyžádaly nejméně 150 lidských životů. Právě z obavy před růstem nekontrolovaného násilí zemi houfně opouštějí zahraniční turisté. Některé státy organizují hromadné evakuace svých občanů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi