Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Egypt má novou vládu, ale milion lidí v ulicích

31. ledna 2011
14:30

Dokud neodstoupí prezident Husní Mubarak, budeme pokračovat! Takové je ve zkratce sdělení demonstrantů, kteří už týden protestují proti egyptské vládě. V centru Káhiry se jenom během dnešního dne sešlo asi 50 tisíc lidí a protestovalo se i v řadě dalších měst.

Egyptský prezident, který minulý týden jako ústupek protestujícím rozpustil vládu, dal najevo, že se moci vzdát nehodlá. Ve snaze uklidnit situaci ale jmenoval nový kabinet.

Husni Mubarak (82), který v zemi vládne již 30 let, v pondělí vyzval egyptského premiéra Ahmada Šafíka k uskutečnění reforem. Represe ale v zemi neustávají, televize Al-Džazíra, které bylo o víkendu zakázáno vysílat, dokonce uvedla, že egyptští činitelé zatkli šest jejích zaměstnanců.

Protestující chtějí hlavně svrhnout prezidenta z jeho křesla. "Nechceme, aby se život vrátil do normálu, dokud Mubarak neodejde. Chceme, aby lidé nechodili do práce, dokud prezident neodstoupí," prohlásil jeden z organizátorů protestů.

Organizátoři protivládních protestů včera vyhlásili »otevřenou generální stávku« a na dnešek vyzvali k »milionovému pochodu« v ulicích Káhiry. „Během noci bylo rozhodnuto, že v úterý se uskuteční pochod milionu lidí,“ řekl jeden z organizátorů Íd Muhammad. „Zároveň jsme se rozhodli pro otevřenou generální stávku,“ dodal. Protivládní protesty, které v Egyptě trvají již sedmý den, si dosud vyžádaly nejméně 150 lidských životů.

Video Demonstrace v Egyptě pokračují již týden. Na ulicích se střetává dav protestujících s policisty i vojáky. Jiní rabují obchody - Youtube.com / russia today, the daily news Egypt
Video se připravuje ...

jakub-moravec ( 1. února 2011 21:51 )

Blesk by měl sjednotit Egyptské události do jedné zprávy, nebo do dvou, je jich tu plno a rostou další jako houby po dešti, skákat z jedné diskuze do druhé to z toho bolí nohy.

Zobrazit celou diskusi