Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Atentát v Moskvě: 35 lidí zabil mladík z Kavkazu

Autor: ČTK, mivr - 
29. ledna 2011
17:11

Atentát na moskevském letišti Domodědovo, který si v pondělívyžádal pětatřicet lidských životů, spáchal dvacetiletý muž ze severního Kavkazu. Oznámily to v sobotu ruské úřady. Jméno sebevražedného atentátníka zatím není známo.

"Byla zjištěna totožnost sebevražedného atentátníka, který odpálil výbušné zařízení naplněné zraňujícími prvky. Byl jím dvacetiletý muž narozený v jedné ze severokavkazských republik. Ačkoliv vyšetřovatelé jméno teroristy znají, dnes ho vzhledem k okolnostem nesdělíme, protože se podnikají další vyšetřovací úkony a pátrací akce s cílem odhalit a dopadnout organizátory a spolupachatele útoku," vysvětlil mluvčí vyšetřovatelů Vladimir Markin.
Jde o první oficiální vyjádření od atentátu.

Média již dříve spekulovala, že stopa z Domodědova nejspíše vede k severokavkazským radikálům, nevylučovala však ani účast ruských přívrženců radikálního islámu z jihoruského Stavropolského kraje, kde působí teroristická skupina nogajský džamaat.

Útok proti cizincům

Podle Markina útok na Domodědovu a explozi v klubu mají na svědomí dvě rozdílné teroristické skupiny z různých severokavkazských republik a obě skupiny působily nezávisle na sobě. Cílem atentátu na letišti podle mluvčího byli především cizinci. "Nikoliv náhodou byl teroristický útok spáchán v příletové hale mezinárodních letů," řekl.

Atentátník se podle expertů nemusel do povětří vyhodit sám, ale bomba mohla být odpálena na dálku prostřednictvím mobilního telefonu, jehož zbytky byly nalezeny spolu s ostatky teroristy. Plastickou výbušninu s kovovými kuličkami a šrouby měl prý terorista přímo na těle. Před výbuchem čtvrthodinku pobýval v davu lidí čekajících na přilétající. Podle seznamu obětí na Domodědovu zahynulo 27 ruských občanů, dva Rakušané, dva Tádžikové, Němka, Uzbek, Ukrajinka a Brit.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi