Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Další demonstrace: V Jemenu se také chtějí zbavit prezidenta

Autor: ČTK, mivr - 
29. ledna 2011
13:54

Demonstrace bohužel nevřou jen v Egyptě. Tisíce lidí ve čtvrtek v jemenském hlavním městě Saná požadovaly odchod jemenského prezidenta, který je u moci už třicet dva let. Demonstrace po vzoru Tuniska, kde probíhaly nepokoje před týdnem, svolala jemenská opozice.

Po vzoru Tuniska svolala opozice v Jemenu demonstraci. Odchod prezidenta Alího Abdalláha Sáliha, který je u moci 32 let, zde ve čtvrtek požadovaly desetitisíce lidí. Další demonstrace proběhla v pátek. Jemenský ministr vnitra jakoukoli podobnost s Tuniskem vyloučil s tím, že Jemen je demokratickou zemí a protesty se obešly bez násilností.Jestli budou protesty ještě nějak pokračovat, se zatím neví.

V jemenském parlamentu přes odpor opozice pokračuje debata o návrhu ústavních změn, které by současné hlavě státu mohly otevřít cestu k doživotnímu mandátu.

V Egyptě je situace nejhorší

Nepokoje v Egyptě se také asi nechaly inspirovat událostmi v Tunisku, kde prezident po 23 letech vlády uprostřed sílících sociálních protestů opustil zemi. V Egyptě si protesty zatím vyžádaly okolo sta mrtvých a tisíce zraněných a nepokoje stále pokračují.

Zobrazit celou diskusi