Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Výbuch v dole zabil 21 lidí, našlo se zatím jen 17 těl

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, mivr - 
27. ledna 2011
20:42

Další neštěstí se přihodilo v dole, tentokrát na severovýchodě Kolumbie. při středeční explozi tam nejspíš jednadvacet lidí. Objeveno bylo ale zatím jen sedmnáct těl. Po zbývajících čtyřech záchranáři stále pátrají. Bohužel prý ale není naděje, že by někdo z pohřešovaných byl ještě na živu.

Výbuch v dole La Preciosa ve městě Sardinata, ležícím asi 410 kilometrů na severovýchod od Bogoty, který si vyžádal jednadvacet životů, patrně způsobil nahromaděný metan. Exploze nastala podle místních médií při střídání směn přibližně ve středu v půl sedmé ráno místního času.

"Nebude nikdo, kdo by přežil. Kdyby šlo o sesuv půdy, měli bychom naději. Ale vzhledem k výbuchu nebude nikdo živý," řekla majitelka dolu Jacqueline Sepulvedo.

Neštěstí vyvolalo v Kolumbii novou debatu o bezpečnosti v dolech, které se při různých nehodách staly loni osudnými 173 horníkům. Všeobecně se růst počtu obětí přičítá nejen zvýšené důlní činnosti v zemi, ale i lehkomyslnosti pracovníků v odvětví a nedostatečnému dodržování bezpečnostních pravidel ze strany důlních společností. Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos ze švýcarského Davosu prohlásil, že by měla být přijata opatření k zpřísnění kontroly nad bezpečnostními opatřeními v dolech.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi