Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na demonstraci v Albánii byli zastřeleni tři lidé!

V Albánii byli při demonstraci zastřeleni tři lidé, několik desítek dalších bylo zraněno.
V Albánii byli při demonstraci zastřeleni tři lidé, několik desítek dalších bylo zraněno.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, rvs - 
21. ledna 2011
20:37

Asi 20.000 protestujících lidí v albánské metropoli Tiraně požadovalo, aby vláda vypsala předčasné volby. Policie po třech hodinách střetů demonstranty rozehnala. Tři lidé při tom byli zastřeleni.

Soukromá televize Top Channel oznámila, že policie nasadila střelné zbraně, když se dav pokoušel proniknout do vládní budovy. Žádné další podrobnosti nejsou známy. Dav házel po zasahujících jednotkách dlažební kostky, také zapálil nejméně tři osobní auta a jednu policejní dodávku. Policie odpověděla slzným plynem, střelbou gumových projektilů a vodními děly. Později ustoupila a umožnila několika stovkám protestujících proniknout na schodiště před vstupem do hlavní vládní budovy, kterou využívá premiér Sali Berisha.

Zatýkání a bití v ulicích

Policejní těžkooděnci po tříhodinových bitkách převzali kontrolu nad centrem města. Televizní záběry podle Reuters ukazovaly, jak zasahující jednotky obsadily hlavní ulici, zatýkaly zbylé demonstranty a bily některé obušky. Policie nezveřejnila, kolik lidí zadržela.  Střety si podle úřadů vyžádaly také nejméně 30 zraněných demonstrantů a 25 policistů. Zástupce ředitele tiranské vojenské nemocnice Sami Koçeku sdělil, že tři lidé utrpěli zranění ohrožující život.

Podvod ve volbách?

Socialistická opozice trvá na tom, že vítězství Demokratické strany Albánie (PDSh) ve volbách v červnu 2009 bylo dosaženo podvodem. Šéf PDSh, premiér Berisha však výzvy na přepočítávání volebních lístků odmítl. Socialisté od té doby bojkotují práci parlamentu a organizují protesty odborářů v Tiraně. Zástupci OBSE označili hlasování většinou jako spořádané. Příští řádné volby se v zemi mají konat v roce 2013.

smrk ( 22. ledna 2011 11:48 )

Asi mě budete všichni nadávat, ale po přečtení toho článku jsem se musel smát při vzpomínce na rok 89 u nás. Tady dostalo pár studentů od policie přes držku a západ se mohl p.o.s.r.a.t. jak to byl prý brutální a krvavý terot, teď se střílí do demnostrantů protestujích proti vládě, jsou mrtví a ejhle - západ mlčí a proč - neboť OBSE shledala, že v těch volbách vyhrál ten správný, toitž ten, který západu umožňuje rabovat hospodářství Albánie - tak to je. Takže to samé by čekalo nás, kdyby jsme chtěli poslat tyhle nenažrance někam.

horak47 ( 22. ledna 2011 10:58 )

Kdyby u nás lidé demonstrovali za svržení nynějšího režimu,myslím že by naši politici ukázali jak jednat,jsem přesvědčen že by použili všechny prostředky které mají k dispozici.tedy včetně střelby do lidí,protože nechat si vzít tak výnosný kšeft jako je rozkrádání našeho státu,tomu by se bránili zuby nehty.

Zobrazit celou diskusi