Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dioxin se šíří: Němci zavřeli dalších 1000 podniků

I v těchto německých produktech se může ukrývat rakovinotvorný dioxin. V Německu zavřeli další podniky.
I v těchto německých produktech se může ukrývat rakovinotvorný dioxin. V Německu zavřeli další podniky.  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK, ap - 
15. ledna 2011
13:32

Rakovinotvorný dioxin řádí víc, než se předpokládalo. Němci objevili dalšího výrobce krmiv, v jehož produktech se zřejmě nebezpečná látka vyskytla. Zavřeno muselo být dalších 934 podniků. Češi teď mohou jenom doufat, že tyto podniky nedovážely své výrobky do České republiky. Bohužel je pravděpodobné, že opak je pravdou.

Německá dioxinová aféra se šíří. Spolkové ministerstvo zemědělství v sobotu podle agentury DPA oznámilo, že objevilo dalšího výrobce krmiv, který je podezřelý, že se v jeho produktech se nachází jedovatý rakovinotvorný dioxin.

Zavřeli dalších tisíc podniků

Zjištění si vyžádalo dodatečné uzavření dalších 934 podniků. Německo počátkem ledna potvrdilo výskyt rakovinotvorného dioxinu v drůbežích chovech v zemi, později se zjistila i kontaminace dalšího krmiva pro zvířata.

Kvůli výskytu ve vejcích a v mase bylo už dřív preventivně zavřeno přes 1000 farem a drůbežáren. Počet zavřených podniků se tak nyní zdvojnásobil.

Češi už německý dioxin jedli

Obava, že nakažené výrobky z německých podniků se dostaly na český trh se bohužel již potvrdili. Koncem prosince dorazilo na český trh vepřové maso s touto rakovinotvornou látkou a než se na tuto skutečnost přišlo, Češi stačili maso zkonzumovat.

Státní veterinární správa poté nařídila stáhnout z prodeje dvě stě tisíc vajec z Německa pro podezření, že i v nich by se dioxin mohl vyskytovat. Podezření se posléze ukázalo jako liché. Hrozba ale přesto přetrvává.

Na nákazu přišli Němci teprve před týdnem. kolik nakažených produktů se přitom mohlo dostat na český trh není jisté.

kacota ( 16. ledna 2011 20:03 )

bodaj by ste mali pravdu, obávam sa však, že to je rovnaké v obidvoch krajinách článok z r.2005 hovorí o pokutách za mäso v Čechách a TREND nie je bulvár, takže mu verím Tieto spoločnosti sú zahraničné a ich stratégia predaja je rovnaká...Je to problém všetkých marketov, vy v Bille máte šikovného vedúceho... http://ekonomika.etrend.sk/ekonomika-slovensko/tentoraz-to-retazce-naozaj-prestrelil i.html http://vas.cas.sk/clanok/1783/byvaly-zamestnanec-hypermarketu-musel-som-prebalovat-stare-v ajcia.html http://www.cas.sk/clanok/153256/inspekcia-billa-dostane-obrovsku-pokutu-grilovali-maso -po-zaruke.html

sirena ( 16. ledna 2011 18:59 )

Samozřejmě, že se všechno dioxinové maso snědlo u nás, přece se Skopčáci nebudou otravovat svým hnusem. Doufám, že ta blběnka Vrbová-Hynková bude zase v nějakém tom Retru a bude našim mladým vymývat mozky kydama, jak bylo před r.1989 u nás všechno špatné a nekvalitní. Teď by se nám hodilo naše zemědělství, potravinářský průmysl, cukrovary,mlékárny. Nejsou a ti kdo, za to mohou potrestáni nebudou a náprava jestli je možná, tak bude určitě těžká.

jiriforman ( 16. ledna 2011 15:33 )

protože moje kočka ohrnuje nos nad syrovými kuřecími řízky, kolikrát i nad hovězím a vepřovým masem, o suchých salámech si asi taky myslí svoje, ale kočími konzervami a granulemi nikdy nepohrdne. Má své oblíbené značky, tak asi je začnu jíst taky. Jinak se už asi bez špatného vědomí, že si uškodím ani nenažeru.

1pravda1 ( 16. ledna 2011 13:44 )

billu mám deset minut cesty, kupuji tam maso balené několik let pravidelně dvakrát týdně, ještě, se mi nestalo, že by bylo načuchlé nebo zelené atd. Píšu z vlastní letité zkušenosti s tímto supermarketem. Možná také záleží na vedoucím prodejny.

olesja ( 16. ledna 2011 11:52 )

Začnu se vážně zabývat vegetariánstvím, vlastně spíše veganstvím. V egani nekonzumují ani vejce. Myslím.

Zobrazit celou diskusi