Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Maďaři v EU: Slovensko jsou Horní Uhry

Slováci a Rumuni teď musí chodit po koberci, který jim připomíná minulost pod maďarskou nadvládou
Slováci a Rumuni teď musí chodit po koberci, který jim připomíná minulost pod maďarskou nadvládou  (Autor: čtk)
Autor: ap - 
16. ledna 2011
09:02

Evropská unie se může z předsednictví nových členských států asi zbláznit. Češi přišli z provokativní Entropou a Maďaři nyní nasadili ještě těžší kalibr. V Bruselu rozvinuli obří koberec, který nostalgicky připomíná historii Velkého Maďarska.

"Češi byli aspoň vtipní, to se o Maďarech říct nedá," zní nyní z Bruselu. Obří koberec, který maďarské předsednictví rozvinulo přímo v budově, kde se státníci zemí EU scházejí během summitu, vzbudil vlnu nevole.

Provokují minulostí

Mluvčí maďarského předsednictví koberec hájí. "Tento koberec je v podstatě přehledem kulturních, historických a vědeckých symbolů či obrazů z dějin Maďarska: králů, dávných artefaktů, encyklopedických hesel," snažil se Marton Hajdu uklidnit situaci.

Jenže součástí je i mapa regionu z roku 1848. A tato mapa, ležící přímo v centru obrovského běhounu vzbuzuje vášně. Součástí Maďarska bylo tehdy pod názvem Horní Uhry i dnešní Slovensko. Dále také Sedmihradsko, které dnes patří Rumunsku a Vojvodina, která patří Srbsku.

Rozzuřený Slota

Podle řady kritiků se jedná o provokaci a další snahu premiéra Viktora Orbana o nostalgickou propagaci snů o Velkém Maďarsku A slovenští politici zuří.

"Je to znak hluboké maďarské frustrace," prohlásil pro slovenský deník SME europoslanec Mikolášik. A předseda SNS Ján Slota šel ještě dál. Přirovnal situaci k tomu, kdyby si Němci za svého předsednictví vystavili mapu třetí říše. A obvinil EU, že situaci bagatelizuje.

 

 

 

kacota ( 16. ledna 2011 19:29 )

jasne, ty to máš z prvej ruky, lebo pamätáš na svoj rodokmen

Uživatel_133323 ( 16. ledna 2011 18:29 )

To je fakt, ze slováků udělali maďaři národ už před nějakými 700 lety. Vyčlenili ty nejvíc degenerované ze svých řad a udělali z nich kastu otrokov.

kacota ( 16. ledna 2011 16:26 )

takže teraz omyl, lebo Švajčiari majú referendum na všetko neviemkolkorát do roka a v jaskyniach nežijú http://www.priamademokracia.sk/aktivity/iniciativa-za-referendum/94-preo-referendum-odpove-zo-va jiarska.html

ccir ( 16. ledna 2011 16:23 )

Aj mňa udivujú príspevky niektorých prispievateľov, ktorí tu píšu o Slovensku len ako o nejakej spálenej zemi!!! Kto druhému jamu kope, sám do nej padá ...

ccir ( 16. ledna 2011 16:19 )

Keď došlo k rozpadu Rakúsko-Uhorska taktiež nebolo ani v jednom nástupníckom štáte žiadne referendum! Keď došlo k vzniku Protektorátu Böhmen und Mähren a Slovenskému štátu taktiež nebolo žiadne referendum! Keď sme po 2. svetovej vojne boli začlenení do sféry Sovietskeho Zväzu taktiež nebolo žiadne referendum! Keby malo byť na všetko to vaše slávne referendum, dodnes všetci žijeme v jaskyniach či na stromoch!!!

Zobrazit celou diskusi