Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Prezident Tuniska zdrhl před nepokoji

Prezident Zín Abidín bin Alí zbaběle utekl
Prezident Zín Abidín bin Alí zbaběle utekl  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, mivr - 
14. ledna 2011
20:02

V Tunisku řádí již několik týdnů nepokoje. A prezident Zín Abidín bin Alí (74) místo toho, aby byl v těžkých chvílích oporou svému lidu a vyřešil situaci, rozpustil vládu a zbaběle utekl ze státu!

Tuniský prezident Zín Abidín bin Alí opustil kvůli pokračujícím nepokojům zemi. Médiím to řekl předseda tuniské vlády Muhammad Ghannúší, který zároveň oznámil, že se ujímá funkce prozatímní hlavy státu. Neřekl ale, kde se bin Alí nachází.

V Tunisku již několik týdnů pokračují protesty proti proti vysoké nezaměstnanosti, korupci, cenzuře tisku a bin Alího autoritářské vládě. Prezident v pátek rozpustil vládu a slíbil, že do šesti měsíců budou vypsány nové volby. Vyhlásil zároveň výjimečný stav. Je zakázáno veřejné shromažďování, byl prodloužen zákaz vycházení a uzavřen vzdušný prostor.

Současné nepokoje vypukly v polovině prosince 2010 v provincii Sídí Bú Zíd a poté se rozšířily do dalších částí země včetně metropole, kde došlo ke střetům s policií. V posledních dnech si protesty vyžádaly dvacet tři obětí, podle Mezinárodní federace pro lidská práva zahynulo nejméně šestašedesát lidí.

Porušoval lidská práva

Zín Abidín bin Alí získal vojenské vzdělání na prestižních školách ve Francii a USA. V roce 1964 byl jedním z organizátorů národní armády. V letech 1974 až 1977 působil jako vojenský atašé v Maroku, v roce 1977 se stal ředitelem národní bezpečnosti. Od dubna 1980 byl čtyři roky velvyslancem v Polsku. V roce 1985 se stal ministrem národní bezpečnosti a rok nato ministrem vnitra a záhy premiérem. Po šesti týdnech v úřadě se mu podařilo svrhnout díky lékařům prezidenta, takže tuto funkci od listopadu roku 1987 vykonává sám.

Bin Alí v zemi dosáhl politické stability a silného ekonomického růstu, ovšem za cenu porušování demokratických principů a lidských práv. V roce 1999 sice zavedl pluralitní volby (do té doby byl jen jeden kandidát), ale v roce 2002 se mu referendem podařilo změnit ústavu tak, že prezident může být zvolen libovolněkrát (předtím to šlo nejvýše třikrát).

jakub-moravec ( 16. ledna 2011 09:05 )

Pro husqarnowicz: Čtěte novou zprávu o prezidentu Reaganu,také se tam píše o Klausovi.a nedávno jsem dostal přílohu kde je před velikým obrazem Hus před koncilem zobrazen Klaus s Bémem, s textem, jak Klaus rozkrádá takto národní poklady svým lidem když odejdou do důchodu.Také je tam psáno že jsou v ohrožení naše korunovační klenoty. Poslal jsem tu přílohu do Blesku aby to zveřejnil,ale už je týden a nic. Blesk má možná strach zveřejnit tuto snad dosud tajnou zprávu co ten náš prezident provádí za machinace. Chcete-li,já vám mohu tu přílohu poslat,když budu vědět vaši adresu, moje je jakub-moravec@seznam.cz. Jsem z toho velice smutný, protože ten obraz Hus před koncilem považuji za nejceněnjší obraz v naší republice, byl dosud v Praze ve Starém městě v jedné obrazárně,a teď je soukromý majetek Béma. Moc se mi ten obraz líbil, ale už je pryč, když máme na hradě takové zloděje. Komu se za tuto Klausovu krádež stěžovat? Nikomu, protože je celá republika touto mafiánskou zledějnou propojena.

husqarnowicz ( 15. ledna 2011 14:02 )

Převrat Tunisanům nic dobrého přinést nemusí. U nás jsme si taky mysleli,že když svrhneme komouše,že nám konečně bude vládnout někdo solidní,neúplatný,charakterní a moudrý. A místo toho se dostala k moci ta nejhorší lůza a je tam dodnes. Rozkradli a prohospodařili,co se dalo, a daňový poplatník se nestačí divit.

husqarnowicz ( 15. ledna 2011 13:55 )

kam by utíkal? Je tak profláklej,že by se nikde neukryl. A navíc všechny v zahraničí sere svými kecy.

husqarnowicz ( 15. ledna 2011 13:53 )

Než budou u nás nepokoje,tak to dříve tuneldědka vynesou z Hradu nohama napřed.

egal ( 15. ledna 2011 10:10 )

zdrhl,zase něco spisovného

Zobrazit celou diskusi