Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Pohřeb arcibiskupa Otčenáška (†91) sledovaly tisíce lidí

Autor: Jitka Žigová, evakk - 
3. června 2011
18:10

Se zesnulým arcibiskupem Karlem Otčenáškem (†91) se přišly do Hradce Králové rozloučit tisíce lidí. Katedrála Svatého Ducha, kde byla mše a pohřební obřad, dokázala ale pojmout jen část přítomných. Lidé, kteří se nevešli, sledovali rozloučení venku na velkoplošné obrazovce. Na závěr bohoslužby ale vyšel smuteční průvod i před ně a obřad tam dokončil. Poté bylo tělo zesnulého již jen za přítomnosti blízkých uloženo do krypty.

Celebrování mše se na smutečním rozloučení v katedrále ujal hradecký biskup Jan Vokál. Slavnostní řeč pronesl pražský arcibiskup Dominik Duka, který po Otčenáškovi od roku 1998 působil mnoho let jako hradecký biskup. „Do dějin země se zapsal nejen jako církevní činitel, ale jako člověk, který měl vždy zájem o druhé,“ řekl o Otčenáškovi před bohoslužbou.

„Byl to křišťálový člověk, protože ten křišťál brousil ve Valdicích. Jde o rozloučení s jedním z posledních svědků, kteří prožili celou dobu totality od jejího tvrdého počátku až do konce,“ připomněl Duka dobu Otčenáškova pobytu v komunistickém žaláři za vlastizradu.

Bohoslužbě přihlížela řada kněží i několik českých i slovenských biskupů. V předních řadách katedrály sledovala rozloučení Otčenáškova sestra s  nejbližšími a čestní hosté. Mezi nimi byli i ministři Miroslav Kalousek a Leoš Heger.

V deset hodin se smuteční průvod s kněžími, biskupy a dalšími zástupci církve odebral do katedrály Svatého Ducha na mši svatou, kterou celebroval hradecký biskup Jan Vokál a homilii pronesl pražský arcibiskup Dominik Duka. Pohřební obřady vedl pomocný královéhradecký biskup Josef Kajnek.

 

gogo ( 4. června 2011 14:36 )

v katastrofálním stavu. Majetek sice již ze značné části má, ale její snaha obnovit víru v Boha je zcela diletantská až katastrofální. Katolická církev se spokojuje pouze s navráceným majetkem a o pranýřování nešvarů v této zemi (a že jich je !) nemá naprosto žádný zájem. Což by mělo být přímo její povinností. Ale jak by si katolická církev mohla dovolit kritizovat na př. naše politiky, když Kalousek je kozlem a zahradníkem v jedné osobě...

Zobrazit celou diskusi