Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Silniční piráti: U nás se smějí, v USA by je zastřelili

Autor: Aleš Půček - 
3. června 2011
05:38

Jak by si vedl český pirát na amerických silnicích? Skončil by v příkopě s prostřelenou hlavou. Zatímco u nás se ostří hoši, kteří si své kule dokazují bezohlednou jízdou, policii i svým obětem smějí, v USA by je policisté klidně zastřelili.

Lacina, Trpišovský, Vavřinec. To jsou jenom nejznámější případy šílených pirátů silnic. Samí "úspěšní" lidé trpící pocitem, že ve svých rychlých vozech jsou naprosto beztrestní. Bohužel, v mnoha případech oprávněně. Ukázkově to dokládá poslední případ.

Totálně zfetovaný švýcarský tvrďáček Sascha nasedl do svého nadupaného sporťáku a vyřítil se na silnici. V protisměru. Ujel tak téměř 100 kilometrů a způsobil devět dopravních nehod. Zrekonstruujme si jeho šílenou jízdu a srovnejme si, jak by podobná jízda dopadla, kdyby ji podnikl v USA.

Silniční pirát v ČR

Zfetovaný pirát Sascha vyjíždí z Boleslavi a o půl jedenácté policie dostává první hlášení. Zaznamenávají ho svědkové jak jede v protisměru přes Přísovice na Turnov. Další hlášení policisté dostanou poté, co bílé Mitsubischi mění směr a jede v protisměru z Turnova směr Praha. Policisté ho zaznamenávají o dalších dvacet pět kilometrů dál v Mladé Boleslavi. V protisměru. Jak jinak.

O pár kilometrů dál v Bezděčíně vyráží strážci bezpečnosti na českých silnicích do boje. Používají přitom vskutku moderní metodu varování ostatních řidičů. Policejní auto jede zhruba 150-200 metrů před Saschou ve správném kruhu a policista vykloněný z levého zadního okna gestikulací varuje ostatní řidiče na nebezpečí v jejich pruhu. Jak účinná je to metoda ukazuje skutečnost, že od této chvíle havarovala kvůli Saschovi čtyři auta.

Téměř stokilometrová jízda Saschy končí ve chvíli, kdy jeho autu v Praze dochází benzín. Musí vystoupit a poté je dopaden strážci pořádku. Celková bilance devíti dopravních nehod, které se jen zázrakem obešly bez ztráty na životech.

Silniční pirát v USA

Zfetovaný pirát Sascha vyjíždí z  Lakewoodu a o půl jedenácté dostává policie hlášení, že jede v Toms Riveru v protisměru. Do vzduchu míří dva vrtulníky, které za pět minuty zaznamenávají, že Sascha otáčí vůz a míří v protisměru na New York. Po třech kilometrech jeho auto obklopují četná policejní vozidla.

Ostatní řidiči jsou varováni pomocí rádia a dálničních ukazatelů. Je zastaven provoz ve směru jeho jízdy. Poté, co se nezdaří vytlačovací manévr a piráta nezastaví aní zátaras, na něho policisté zahajují palbu. Nechtějí dopustit, aby dorazil až do New Yorku. V 10:58 je po všem. Saschova rodina si může odvézt jeho tělo.

Který zásah se vám líbí víc?

Takže si to shrňme. Borec jede téměř 100 kilometrů v protisměru zfetovaný tak, že během jízdy prodělá lehký infarkt. Způsobí devět dopravních nehod. Policisté ho hodinu nahánějí a jsou schopni ho zadržet až ve chvíli, kdy mu dojde benzín. V USA by během pěti minut vzlétly dvě helikoptéry a po dalších třech minutách by ho obklíčilo několik aut. Pokud by zfetovaný pirát nezastavil, tak by ho bez jakýchkoliv cavyků zastřelili. Které řešení byste jako řidič, který svou jízdou neohrožuje své okolí upřednostnili?



gogo ( 3. července 2011 15:18 )

tak jen v tom co se nám hodí... V trestání, v přísnosti a rychlostech soudů nám rozhodně vzorem USA nejsou. Bohužel...

gogo ( 3. července 2011 15:16 )

Feťáků a pirátů silnic bylo zcela nesrovnatelně méně. To je bez diskuze... Jisté také je, že VB měla zcela jiné pravomoce a autoritu než dnešní "policie" ....

eccehomo ( 8. června 2011 16:10 )

cocococo, kdy jste byl(a) naposled v Americe? na dalnici rychlost 38 mil? Blbost. 35 mil je standardni rychlost pres mesto, mimo mesto je to ruzne, a musi se sledovat cedule. Muze to byt cokoliv od 40 do 55 mil. Na dalnici je vetsinou maximalne 60 az 65 mil, coz je neco pres 100 km, ale jsou staty, jako Utah, Nevada, Wyoming, atd, kde je povolena rychlost az 80 mil/h. A musim jeste dodal, ze v ty opovrhovany Americe ziji pres 35 let a musim rict, ze na mne jeste nikdy policajt nerval abych dala ruce na volant. Ruku na pistoli maji, to jo, ale jsou zdvorili a uplne klidni, i kdyz ne moc pratelsti. Coz mi nevadi. Ja se s policajtama, Americkyma nebo Ceskyma, pratelit nechci. Ze by si takovi frajirci jako jsou tito v Americe moc nefoukali je pravda. Oni by jim v lochu trochu pristrihli hrebinky a jak by jim dosly ucty za zpusobenou skodu a zdravotnicke naklady pro jejich obeti, tak by se pekne prohli.

cocococo ( 4. června 2011 00:50 )

na dalnici o 32 mil,kdyz max.ychlost na dalnicich v USA je 38 mil,je opravdu kolosalni vykon.Preved si to do Cech,kde mas povolenou max .rychlost na dalnici 130 km /hod a prekroc ji asi o 90%.Tj asi 115 km/hod.Tak,ze pojedes245 km/hod.To je slusny na zastreleni policajtem.O opilosti pri rizeni auta v Usa rozhoduje kazdy okres ve statech uplne jinak.Neda se to pausalizovat na cele USA.Proste a jednoduse.USA maji prachy na to ,aby jejich policajti meli poradny silny a rychly auta a kvalitni bouchacky.Ale musi mit taky dokonaly pravniky,jelikoz jedina malicka chybicka a advokat obvineneho dokaze celou serifovo kancelar u soudu rozsekat na nudle.

azorek ( 3. června 2011 22:01 )

Ale byli.Jen se o tom nesmělo mluvit.Tisk byl pod státní kontrolou.Nezapomeň,že nebyly mobily internet ani facebook.Když už se sjely výparama z toluenu nebo práškama z vykradený apatyky,udělaly to v nějakém doupěti co nejdál od lidí.VB byla mocná,ne jak dnešní Pomáhat a chránit.

Zobrazit celou diskusi