Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Anketa: Co říkáte na to, že je bakterie EHEC v Česku?

A co vy, bojíte se okurek?
A co vy, bojíte se okurek?  (Autor: ČTK)
Autor: efr, mivrk - 
31. května 2011
06:00

Ptali jsme se kupujících v prodejně Country Life v pražské Vodičkově ulici. V neděli byly ze všech poboček těchto obchodů se zdravou výživou z prodeje staženy biookurky z Německa, které mohly být nakažené bekterií EHEC. Co na to zákazníci?

 

Manželé Jugasovi, 40 a 50 let

„Okurky jsme přestali kupovat už minulý týden, když jsme se dozvěděli, že můžou být nakaženy bakterií. Přijde nám zbytečné vystavovat se riziku. Už se ale těšíme, až bude po všem  a pořádně se přecpeme okurkovým salátem.“

Ondřej Šlonc, 28 let

„Okurky a vůbec zeleninu ze Španělska teď nekupuju vůbec, ačkoliv mám salátové okurky moc rád. Celou tu kauzu s bakterií totiž dost sleduju. Četl jsem rady hygieniků a řídím se jimi, několikrát denně si myju ruce.“

Mariana Š., 29 let

„O bakterii EHEC jsem se dozvěděla z internetu teprve včera. Nakažení se nebojím, celá ta věc mě nechává chladnou, stejně jako kdysi nemoc šílených krav. Zeleninu včetně okurek kupuji hlavně u Vietnamců na tržišti.“

anasyi ( 31. května 2011 13:59 )

evita,znam tvuj nazor na spanelskou zeleninu,ale ono je to zrejme individualni zalezitost.Me treba ty rajcata chutnaji.Jak si potom vysvetlit,ze lidi tyhle rajcata kupuji?Pokud mi neco nebude chutnat,tak si to nekoupim,nebo kdyby to byl opravdu takovy humus.

kudlankabezbozna ( 31. května 2011 12:30 )

ale není - já to tak jím celý život a dosud žiju. Umývat, dobře drhnout, to jo jednoznačeně souhlas. Jednou umýt, když to doneseš domů než dáš do ledničky. A podruhé před konzumací. Pořád mi není jasné jak ten mikrobiologický sajrajt můžeš tím loupáním dostat pryč. Jestli tam totiž je, tak je to okrajování nanic, protože si ho tím nožem vesele patláš na ty "čiské" okurky.

ludpepe ( 31. května 2011 10:25 )

když to někdo chce tak ať to má a platí bio. Zelenina dovozová je nechutná a nejedla bych jí, mám svoji a to se nedá srovnat. Raději bych koupila od malopěstitelů ale naštěstí to nepotřebuji. V zimě jíme nakládanou a je to lepší než dovoz.

kudlankabezbozna ( 31. května 2011 10:22 )

s tím loupáním bych to až tak žhavě neviděla - v životě jsem si okurky neloupala, bez té slupky to prostě není už ta chuť. Ale koukej: koupím okurku, na jejímž povrchu jsou ty sra.čky z močůvky. Důkladně ji omyju - jestli to umytí stačí zlikvidovat ty bakterie, není důvod to loupat. Jestli po umytí na slupce stejně nějaké bakterie zůstanou, to mi netvrď, že to oloupáním zlikviduju. Jestli i po umytí zůstanou na povrchu slupky, tak si nima zaneřádím logicky i ten oloupaný pokrm například kontaminovaným nožem, rukama etc. Čili LOUPÁNÍ UŽ UMYTÉ OKURKY JE NONSENS.

siroky11 ( 31. května 2011 09:37 )

Zobrazit celou diskusi