Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kontaminované okurky jsou i v Česku

Do Česka se dostaly kontaminované okurky ze Španělska
Do Česka se dostaly kontaminované okurky ze Španělska  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK, bali - 
29. května 2011
09:11

Do České republiky byla v minulých dnech dovezena šarže salátových okurek ze Španělska, která je zřejmě kontaminována bakterií působící nebezpečnou střevní nákazu. ČTK to řekl mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Michal Spáčil. Inspekce se informaci dozvěděla v sobotu z unijního systému rychlého varování (RASFF).

SZPI zatím neví, zdali se potenciálně nebezpečné okurky začaly v Česku prodávat, informaci dostala v sobotu v noci. Hned v neděli ráno však inspektoři vyrážejí na kontrolu firmy, jíž byla šarže dovezena německou firmou. Podle Spáčila šlo o dodávku bio okurek.

"Okurky byly dodány české společnosti Country Life s r.o., Nenačovice, Benešov. Podle Němců byly distribuovány také do Maďarska, Rakouska a Lucemburska," řekl Spáčil.

Podle něj už inspekce vydala pokyn, aby byl pro nebezpečnou šarži produktu uložen zákaz uvádění do oběhu, a pokud se ty okurky ještě nacházejí v obchodní síti, aby byly okamžitě staženy. "SZPI též zkompletuje seznam odběratelů, který poslouží hygienikům pro monitorování nákazové situace," dodal mluvčí.

Nemoc si už vyžádala oběti

V Německu už na střevní infekce, způsobené patrně okurkami, zemřelo devět lidí, další lidé jsou prý v ohrožení života. Podle lékařů byla během současné epidemie nebezpečná bakterie nalezena nebo je podezření na nakažení u zhruba tisíce osob. Normálně je v Německu 900 případů infekce ročně.

587587 ( 29. května 2011 10:14 )

"Inspekce se informaci dozvěděla v sobotu z unijního systému rychlého varování (RASFF)." Na to, že Němci serou už dva týdny, tak to je fakt rychlé varování!

Zobrazit celou diskusi