Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vláda schválila vyšší DPH!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Martin Hykl )
Autor: ČTK, mivr - 
25. května 2011
14:50

Vláda ve středu schválila návrh na zvýšení snížené sazby DPH na 14 procent od roku 2012 a následné sjednocení sazeb DPH na 17,5 procenta od 2013. Kvůli zvýšení snížené sazby tak mohou zdražit například potraviny, léky, městská hromadná doprava, ubytování, zdravotní a sociální péče i vstupné na kulturní akce.

Nyní je základní sazba DPH 20 procent a snížená 10 procent. Novelu zákona ale ještě čeká projednání v parlamentu.

Změny podle propočtů ministerstva financí dopadnou nejvíce na důchodce a nízkopříjmové domácnosti s dětmi. Těm by ale měl stát následně dopady změn DPH nahradit pomocí valorizace důchodů nebo sociálními dávkami. Návrhy má podle materiálu předložit ministerstvo práce a sociálních věcí. Nicméně schválený návrh již obsahuje zvýšení daňového zvýhodnění na vyživované dítě u daně z příjmů fyzických osob o 1800 korun ročně, tedy o 150 Kč měsíčně.

O tři stovky měsíčně méně

Životní náklady důchodců by se měly v roce 2012 měsíčně zvýšit o 313 korun. Nízkopříjmovým domácnostem by pak měly životní náklady měsíčně stoupnout o 263 korun. V příštím roce by přitom měly životní náklady kvůli změně DPH stoupnout všem skupinám domácností. Naopak v roce 2013 by měly náklady růst pouze důchodcům a nízkopříjmovým domácnostem s dětmi. Ostatním by měly mírně klesnout.

Podle studie institutu CERGE-EI plánované zvýšení ukrojí příští rok z reálných příjmů tuzemských domácností v průměru 247 korun měsíčně. V roce 2013 se jejich výdaje kvůli sjednocení sazeb DPH zvýší průměrně o 410 korun. Nejvíc změna zasáhne desetinu lidí s nejnižšími příjmy.

Reformě to moc nepomůže

Peníze z DPH mají podle koaliční dohody jít na hcystanou velkou důchodovou reformu. Mají nahradit výpadek způsobený odklonem peněz do nově zavedených soukromých penzijních fondů. Změny DPH by měly pocítit i obce a jednotlivá ministerstva.

Změna DPH má přinést 22 miliard korun, ministerstva ale spočítala, že zhruba devět miliard Kč budou činit výdaje spojené se zvýšením daně a dalších 11 miliard spolknou úlevy a výhody, kterými politici provedení reformy podmínili.

karla1681 ( 27. května 2011 10:16 )

Docela by mě zajímalo,na co potřebují tolik peněz,vždyť stejně platíme jejich výdaje zase jenom mi z našich daní.Díky těm jejich úsporným balíčkům,jsem přišla o porodné a o veškeré příplatky na dítě,protože se mi v lednu narodilo dítě a přesáhla jsem životní minimum o pár korun.Jó,ale kdyby si ti politici stáhly platy na úroveň obyčejných lidí,kteří musí dělat rukama,třeba ve fabrice,za nějakých cca12000Kč a museli z toho platit poplatky a ještě živit rodinu,tak to by stát ušetřil peněz a to by se to hospodařilo.Prostě mě tahle vláda pěkně s..e,ale bohužel s tím nemůžeme nic udělat.

sakra ( 26. května 2011 13:20 )

Politici v parlamentu pod "vedením" Marka Bendy už připravují přílepek na zvýšení svých příjmů!!!

karla1681 ( 26. května 2011 11:31 )

To je samé zdražování,už neví,jak by z nás vytáhly peníze.Sebrali nám všechno a nepřidají jedinou korunu,hlavně,že tvrdili - Všechno pro lidi - ,ale zatím dělají všechno pro sebe.Docela bych chtěla vidět,jak by ti politici žily s 12000Kč měsíčně,z čehož se musí zaplatit veškeré poplatky a ještě uživit rodinu.Jenomže to asi nikdo nezjistí,protože už teď mají nahrabáno pro sebe a mi,obyčejní lidé je nezajímáme.Už mě tahle vláda opravdu s..e.

hardlove ( 25. května 2011 20:15 )

pojem zdražování je v týhle zemi na dením pořádku.....jsem opravdu šťastná že jsme se s přitelem odstěhovali na západ a německo máme za humny už teť tam jezdím nakupovat věci pro ditě, už teť je tam něco o polovičku levnější než u nás....takže jak to dopadne kdo bude moct pojede nakupovat k sousedům... tím se příjem státu nezvíší tak se bude dál zdražovat a zdražovat... stačí jenom příklad phm taky si vláda slibovala velký zisky a jak to dopadlo dopravci natankujou tak aby dojeli za hranice a za hranicema hurá plná... no co by jsme chtěli když žijem v kocourkově že

inge ( 25. května 2011 19:24 )

Už před mnoha lety můj otec říkával:celou vládu postřílet,dosadit novou a postřílet je znova...pak dosadit další a ti už by si dobře rozmysleli,jak se mají chovat...Prohlásil to sice před 30 lety,ale jak je vidět,hodí se to i dnes.

Zobrazit celou diskusi