Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zemřel biskup Karel Otčenášek, bylo mu 91 let

Otčenášek zemřel v pondělí ve věku 91 let
Otčenášek zemřel v pondělí ve věku 91 let  (Autor: alb)
Autor: jos - 
24. května 2011
07:59

V pondělí večer zemřel ve věku 91 let arcibiskup a emeritní biskup královéhradecký Karel Otčenášek. Informovala o tom královéhradecká diecéze.

"V pondělí 23. května 2011 byl Pánem z tohoto světa povolán jeho věrný služebník Mons. Karel Otčenášek, arcibiskup a emeritní biskup královéhradecký. Zemřel tiše zaopatřen svátostmi ve 21.45 hodin v biskupské rezidenci v Hradci Králové, kde v posledním čase statečně nesl kříž stáří. R. I. P.," uvedl sekretář královéhradeckého biskupa Vojtěch Macek.

Otčenášek byl za komunismu perzekuován režimem, následně byl rehabilitován. Za svůj přínos víře a mimořádné osobnostní kvality ho papež Jan Pavel II. ocenil osobním titulem arcibiskupa.

V posledních letech života se monsignor Karel Otčenášek stále aktivně podílel na rozvoji duchovních hodnot společnosti. Dokládá to i archivní záznam po jeho setkání s tehdejším arcibiskupem a současným papežem Benediktem XV.

Karel Otčenášek - osobní arcibiskup papeže

Otčenášek se narodil 13. dubna 1920 v Českém Meziříčí. Ke kněžství se připravoval v Hradci Králové a v Římě, kde byl 17. března 1945 vysvěcen na kněze královéhradecké diecéze.

V březnu 1950 byl papežem Piem XII. jmenován titulárním chersoneským biskupem s pověřením řídit královéhradeckou diecézi.

Za totality byl pronásledován režimem. V létě 1951 byl internován v želivském klášteře. Za "velezradu a špionáž pro Vatikán" byl v roce 1953 převezen do vyšetřovací vazby a v prosinci 1954 v Hradci Králové odsouzen na 13 let vězení. Jako vězeň poznal například Mírov, Leopoldov a Valdice, odkud byl po více než 10 letech na amnestii propuštěn v květnu 1962. Poté pracoval jako dělník v mlékárně v Opočně.

Po listopadu 1989 byl Otčenášek rehabilitován. Bylo mu umožněno převzít správu diecéze, do té doby řízené kapitulním vikářem. V prosinci 1989 jej papež Jan Pavel II. potvrdil jako diecézního biskupa v Hradci Králové.

Za svůj přínos víře a osobnostní kvality ho papež Jan Pavel II. v září 1998 jmenoval osobním arcibiskupem.

crakazasecrak ( 24. května 2011 14:12 )

a v hojnosti se dožil vysokého věku.!!

divenka ( 24. května 2011 08:46 )

Pán Všemohoucí jej povolal k sobě a nám nezbývá, i přes smutek z jeho odchodu, radovat se z toho, že nám jej Bůh daroval jako člověka - spolubratra, s nímž byla vždy radost se setkat. Odešel člověk, jehož působení široce přesahovalo rámec církevní služby.

Zobrazit celou diskusi