Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Den matek: Děti obdarují, obchodníci se pomějí!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: evak, ČTK - 
8. května 2011
08:18

Dcery a synové mají v neděli oficiální šanci poděkovat svým matkám za jejich starostlivost a péči. Na druhou květnovou neděli totiž připadá Den matek. Na tento svátek se připravili i květináři, obchodníci s čokoládou či třeba ti, co nabízejí obrázková a textová přání do mobilních telefonů.

Podle zdrojů z internetu se Den matek slavil poprvé počátkem 20. století v USA. O zavedení svátku začala od roku 1907 usilovat Ann Jarvisová. Oficiálně pak druhou květnovou neděli za Den matek vyhlásil americký Kongres v roce 1914. Poté se svátek postupně rozšířil do dalších zemí. V prvorepublikovém Československu se o jeho zapsání do povědomí lidí zasloužila prezidentova dcera Alice Masaryková.

Den matek se připomíná po celém světě. Kvůli rozdílným tradicím a historii se ale slavívá v různých zemích v různé termíny. Druhou neděli v květnu matkám věnuje třeba Německo, Rakousko, Belgie, Dánsko, Itálie, Řecko, Finsko, ale také Austrálie, Brazílie, Čína, Japonsko, Kanada či Turecko. Argentina prý na matky pamatuje druhou říjnovou neděli, Polsko 26. května, Francie a Švédsko poslední neděli v květnu, Egypt a Maroko 21. března.

Česko se k oslavám mateřského svátku vrátilo znovu po listopadové revoluci. Za socialismu ho totiž režim nahradil Mezinárodním dnem žen (MDŽ). Nyní znovu dělá Den matek radost nejen ženám, ale také prodejcům květin, čokolády a dalších lahůdek či různých předmětů. Podle některých z nich bývají tržby vyšší než na Valentýna či právě na MDŽ.

Letošní Den matek připadá na státní svátek. Ten ale připomíná konec 2. světové války, ne přínosy mateřství. Mezi oficiální svátky zapsané v kalendáři Den matek v Česku nepatří, i když se několikrát v posledních letech objevil pokus o jeho zapsání na seznam významných dnů. Podle navrhovatelů tam patří spíš než MDŽ, který je prý spjatý hlavně s komunistickým režimem. S tím nesouhlasí zástupkyně českých ženských organizací a poukazují na stoletou historii ženského dne. Míní, že druhá květnová neděle by měla připomínat nezastupitelnou roli matek, osmý březnový den svým MDŽ zase boj za rovnoprávnost žen. Podle aktivistek je v kalendáři místo pro oba tyto svátky.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi