Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Marihuanu podpořilo 6000 lidí, kouří ale mnohem víc

Autor: evak, ČTK - 
7. května 2011
17:14

V centru Prahy se v sobotu shromáždilo několik tisíc příznivců legalizace marihuany. Demonstrací a pochodem centrem Prahy chtěly podpořit pěstování konopí pro léčebné a "rekreační" účely. Průvod se z Karlova náměstí po poledni vydal z Karlova přes Václavské náměstí a Vinohrady do parku Parukářka na Žižkově.

Čeští zastánci uzákonění konopí se počátkem května setkávají pravidelně, letošní protest je již čtrnáctý v řadě. Převážně mladí lidé z Prahy i okolí se letos opět nejprve sešli na Karlově náměstí. "Demonstrujeme tady proti kriminalizaci konopí a jejich uživatelů. Žádáme vládu, aby ukončili tuhle nesmyslnou válku proti konopí. Vraťte nám naše konopí a respektujte naše práva," řekli pořadatelé při krátkém proslovu.

Za doprovodu hlasitě hrající hudby a pod oblaky kouře z tabákových i marihuanových cigaret se poté průvod vydal centrem Prahy na Žižkov. Na pořádek dohlížely desítky policistů v uniformách i v civilu, během pochodu ale nemusely řešit žádný konflikt, řekl velitel policistů. Tančící a skandující mladí lidé s transparenty se na Václavském náměstí stali atrakcí pro turisty, kteří je fotografovali.

Zatímco velitel zásahu odhadl počet účastníků průvodu mezi 5500 a 6000, podle organizátorů byl jejich počet vyšší. "Určitě nás bylo přes 6000," řekl za pořadatele Robert Veverka.

Na Parukářku průvod došel kolem 14:45. Počet protestujících se tu zvýšil o několik stovek lidí, kteří se přišly pobavit na připravené koncerty a doprovodné akce. Na dvou pódiích organizátoři připravili vystoupení několika kapel, například Prague Conspiracy. U desítek stánků si také lidé mohli koupit výrobky z marihuany, a to od textilních výrobků z konopí po konopné pivo.

Rozdávala se semínka

I letos organizátoři rozdávali semínka marihuany. Akce se sice jmenuje Semínka seniorům, vzít si je ale může každý "nemocný plnoletý občan". Účastníci se také mohli podepsat pod petici žádající legalizaci marihuany.

Volání po legalizaci marihuany tak dosud neuspělo, ačkoli její zastánci poukazují na to, že užívání konopí může pomoci u zeleného očního zákalu nebo ulevit nemocným s rakovinou nebo roztroušenou sklerózou. Před měsícem Státní ústav pro kontrolu léčiv zaregistroval první lék, který obsahuje výtažek z konopí - ústní sprej má pomáhat pacientům s roztroušenou sklerózou od svalové ztuhlosti. Část odborníků ale poukazuje i na nebezpečí častého užívání marihuany, u lidí s genetickými předpoklady může odstartovat vznik schizofrenie, u intenzivních uživatelů konopí hrozí i ztráta motivace.

Marihuana je velice oblíbená

Marihuana je podle všeho nejrozšířenější ilegální drogou v ČR, podle průzkumů ji vyzkoušela více než polovina lidí ve věku 15 až 34 let. V posledním roce kouřilo marihuanu až 15 procent dospělých, podle loňské vládní zprávy o drogách je míra užívání marihuany mezi mladými lidmi dokonce nejvyšší v Evropě. Podle zákona není držení "menšího než malého množství" drogy - v případě marihuany se jedná o 15 gramů - trestným činem, ale jen přestupkem. Policie navíc drogu v tomto množství dosud nemohla zabavit, nedávno ale parlament přitvrdil.

klinge ( 8. května 2011 09:09 )

souhlasim.Je mi 50 a rada si zahulim,nevidim v tom nic spatneho.Nekdo je ozraly kazdy den a to je v poradku.Takze mila VLADO ,vemte rozum do hrsti a dejte nam,volnost,svobodu.A vy kteri jste to nezkusili ,tak neodsuzujte.At roste konopi!!!

evolucius ( 7. května 2011 23:21 )

Hulvát jste vy,a ještě nesoudný...Jste drzý zakomplexovaný člověk který míní, že když nazve druhého hulvátem,je sám za slušňáka...Tak tyhle staré metody už nefungují...píšete,jak jste propichoval oči Stachanovcům...jak ubohé...no,nedivím se...A mýlíte se zase,já nejsem zas tak mladý,a dobu si pamatuji...jen sem jí nepodléhal,a dovzdělal jsem se až ve svobodě,v širším kontextu...A mýlíte se i potřetí,v tomto případě nejsem hulvát,neboť co jsem napsal je pravda,a vy jste to dokonce potvrdilo...A pokud je pro vás pravda hulvátstvím,pak patříte dušičkou do starých časů hlouposti a zbytečností,a je mi vás v podstatě líto...se soudružským pozdravem, svůj já...

gevi ( 7. května 2011 21:18 )

Víte, taky budete starý a další mladí vás taky budou urážet a možná i lynčovat, protože vývoj jde vpřed. Vy dnes představujete dnešního standardního hulváta a vaše sprosté výpady jsou zatím jen na verbální úrovni. Děkuji vám, za nás staré. Kdybyste vyrůstal v té době, ze které čerpáte literaturu, věděl byste, že marxismus leninismus se do nás cpal horem dolem a všem se hluboce zprotivil. Ano oficiálně nám cpali vzory ze SSSR, museli jsme číst Jak se zkazila (tak jsme název toho blábolu pozměnili) ocel, právě o tom Korčaginovi, o kterém kolovala spousta vtipů s hodně černým humorem. Na nástěnkách museli vyblednout Stachnovci se špendlíky zaláchanými do očí a rozkroků, nutili nás psát si se sovětskými pionýry, čemuž jsme se vyhnuli tak, že jsme si vzali adresy a nikdy nikomu nepsali (on to ale ani žádný rozumný učitel nekontroloval), na fakultě jsme museli dělat nenáviděnou zkoušku z marxismu leninismu a politické ekonomie. Dopadlo to tak, jako vždycky, když se moc tlačí na pilu. Nenáviděli jsme všechno sovětské, všechno socialistické a pozorovali úpadek "vyspělého socialistického státu" proti Západu. A pak se nejde takový hlupák jako vy a hulvátsky začne napadat něco, o čem nemá ani tušení.

evolucius ( 7. května 2011 20:33 )

Stejně si neporadíte ani s Amsterdamshopy,které vám zcela "legálně" a pod nosem prodávají chemické drogy, kterým stačí promněnit pár molekul,a jste trapně mimo mísu...Tak neotravujte důchodce,nemocné,a drobné bylinkáře...zbabělci pomatení...tohle je snadné,co..?

pgga ( 7. května 2011 19:59 )

Souhlas!

Zobrazit celou diskusi