Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Dříve na Velikonoce sněžilo, teď se svlékáme

To je ale změna! Před třemi lety sněžilo, letos se o Velikonocích koupeme
To je ale změna! Před třemi lety sněžilo, letos se o Velikonocích koupeme  (Autor: Jitka Žigová, Helena Lacinová)
Autor: Jitka Žigová, mivrk - 
24. dubna 2011
12:31

Velikonoce vnímáme jako svátky jara, ale skutečnost bývá jiná. Někdy je slavíme už v březnových dnech, kdy ještě chumelí a mnohdy i mrzne. Jindy, jako letos, jsou slunečné a teplé, lákají do plavek a k vodě.

Za kontrasty počasí v době Velikonoc může pohyblivost data těchto svátků, které se stanovuje na první neděli po prvním jarním úplňku. Podle toho jejich termín připadá na některý z 35 dní v rozmezí od 22. března do 25. dubna. Světově nejpoužívanější gregoriánský kalendář datum Velikonoc stanovuje už takřka 430 let od svého zavedení. Za tu dobu připadly svátky jara na nejzazší termín 25. dubna jen čtyřikrát, přičemž znovu bude tento den Velikonoční nedělí až v roce 2038.

A kdy oslavíme Velikonoce v příštích letech? V roce 2012 nastane Boží hod 8. dubna, o rok později ho oslavíme dokonce už 31. března. Podobně letní Velikonoce tak v těchto letech asi nelze tedy očekávat.

Počasí v neděli a v pondělí

V neděli si stejně jako v sobotu budeme užívat sluníčka, občas ale může i zapršet. Ranní teploty dosáhnou 9 stupňů Celsia, přes den rtuť teploměru vyšplhá na dvacítku. Zítra bude tento ráz počasí pokračovat, přes den vystoupá teplota už jen na 17 stupňů Celsia.

Jen každý třetí dodržuje tradice

I když Češi dodržují velikonoční zvyky stále méně, pořád existuje početná skupina obyvatel, která na tradice Velikonoc nedá dopustit. Obyvatelé Česka také přestávají Velikonoce vnímat jako příležitost pro jarní úklid. Pro Čechy je stále největší velikonoční tradicí pomlázka. Nejen tyto odpovědi přinesl výzkum mezi 3305 lidmi.

Velikonoční tradice dodržuje 33 procent respondentů. Pouze 4 procenta Čechů tradice nedodržují. Do gruntování před Velikonocemi se pouští 27 procent dotázaných. A kdo velký úklid provádí? Můžete hádat. V 90 procentech jsou to ženy.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jakub-moravec ( 26. dubna 2011 05:12 )

husqarnowiczi, pozdravujte tu vaši kamarádku

husqarnowicz ( 25. dubna 2011 13:56 )

Já už na nudapláži byl 22.4. s kamarádkou. Slunce do nás pralo jak v tropech, takže jsme si i trochu zaplavali. Ale na dlouhou plavbu to ještě nebylo.

jakub-moravec ( 25. dubna 2011 12:11 )

gogo, nebyli jste hodní, kradete, a nejen doma, ale i v cizině (viz Klaus-péro v Chile) a proto vás Bůh trestá

jakub-moravec ( 25. dubna 2011 08:57 )

k sakru, ani letos nikdo nepřišel mi namalovat velikonoční vajíčka

jakub-moravec ( 25. dubna 2011 08:54 )

anasyi, přišel by se podívat, kdybys tam byla v Evině rouše i ty

Zobrazit celou diskusi