Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tvůrce Krtečka má ve vesmíru planetku

Autor: ČTK, mivr - 
21. dubna 2011
20:39

Autor Krtečka Zdeněk Miler má ve vesmíru svou planetku. Pojmenovali ji po něm objevitelé z jihočeské observatoře na Kleti.

"Své místo v astronomických katalozích a potažmo na hvězdné obloze si Zdeněk Miler určitě zaslouží. Krtečkova dobrodružství těšila už několik generací dětí i dospělých a Krteček se v nich dokonce zabývá astronomií i kosmonautikou," uvedl kleťský astronom a spoluobjevitel planetky Miloš Tichý.

Slunce oběhne zhruba za pět let

Krtečka s sebou bere do vesmíru letos 29. dubna na poslední misi s raketoplánem Endeavour americký astronaut Andrew Feustel. V době této mise se prý bude planetka Zdeněkmiler nacházet v souhvězdí Blíženců.

Asi patnáctikilometrovou planetku (20364), které dali objevitelé jméno Zdeněkmiler, objevili astronomové z Kleti na snímku pořízeném 20. května 1998 pomocí dalekohledu s více než půlmetrovým průměrem zrcadla vybaveného elektronickou kamerou. Planetka patří mezi tělesa hlavního pásu planetek nacházejících se v prstenci mezi drahami planet Mars a Jupiter. Kolem Slunce oběhne po eliptické dráze zhruba za pět let. Planetka je ale příliš malá, takže ji je možné pozorovat jen větším hvězdářským dalekohledem.

Zobrazit celou diskusi